Doorgaan naar hoofdinhoud

Huisartsen en ziekenhuizen in de regio Rotterdam slaan de handen ineen voor snellere oogheelkundige zorg in de eerste lijn

Afbeelding bij Huisartsen en ziekenhuizen in de regio Rotterdam slaan de handen ineen voor snellere oogheelkundige zorg in de eerste lijn

Om de snelle groei van de wachtlijsten voor oogheelkundige zorg te stoppen, gaat in de regio Rotterdam een uniek project van start: Eerstelijns Oogheelkundig Onderzoek. De zorggroepen IZER (Integrale Zorggroep Eerstelijn Rijnmond) en ZONBOOG, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Het Oogziekenhuis Rotterdam, Gezond op Zuid en star-shl gaan samen werken aan snellere oogheelkundige zorg in de eerste lijn.

De juiste (oog)zorg op de juiste plek

De wachtlijsten voor de oogheelkundige poliklinieken worden steeds langer. Oorzaken zijn de vergrijzing van de bevolking en de voortdurende uitbreiding van behandelmogelijkheden voor oogziekten. Ook zijn de huisartsenpraktijken vaak niet goed uitgerust voor specialistisch oogonderzoek en verwijzen huisartsen daardoor sneller door naar de tweedelijnszorg.

Het project ‘Eerstelijns Oogheelkundig Onderzoek’ sluit uitstekend aan bij de Rapportage van de Taskforce ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’, die de minister van Medische Zorg in april in ontvangst nam. Het Eerstelijns oogheelkundig onderzoek is toegankelijk voor patiënten van alle huisartsen in Rotterdam en omstreken en kent een aantal voordelen.

Kwaliteit en toegankelijkheid van oogzorg

Patiënten hoeven niet meer voor alle oogheelkundige zorg naar het ziekenhuis. Ze kunnen snel terecht bij de optometrist in de eerste lijn. Hierdoor neemt de druk op de wachtlijst voor patiënten bij de oogarts af.
De betrokken oogartsen hebben kwaliteitsnormen opgesteld en zijn nauw betrokken bij de monitoring hiervan. Hierdoor is de kwaliteit van het onderzoek door de optometrist gewaarborgd. De optometrist voert het onderzoek uit en rapporteert aan de huisarts, die hoofdbehandelaar blijft.

Patiënttevredenheid

Patiënten blijven zo mogelijk in de eerste lijn en betalen daarom geen eigen risico. Zij kunnen snel terecht voor een kwalitatief goed aanvullend oogheelkundig onderzoek.

Lagere zorgkosten

Voor een groot deel van de patiënten zal verwijzing naar de tweede lijn niet noodzakelijk zijn. Hierdoor kan aanzienlijk bespaard worden op de kosten van oogheelkundige zorg.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst

Op 24 oktober werd de officiële samenwerkingsovereenkomst voor het project ‘Eerstelijns Oogheelkundig Onderzoek’ ondertekend. De ondertekening vond plaats om 17:00 uur op kantoor van IZER, Vlambloem 61 in Rotterdam.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid