Doorgaan naar hoofdinhoud

Franciscus Gasthuis & Vlietland start met telemonitoring hartfalen

Afbeelding bij Franciscus Gasthuis & Vlietland start met telemonitoring hartfalen

De polikliniek Cardiologie in Franciscus Gasthuis is gestart met een proef waarbij patiënten met hartfalen gebruik kunnen maken van telemonitoring. Hiermee kunnen patiënten op afstand worden begeleid. Over zes maanden wordt de proef geëvalueerd en wordt besloten of telemonitoring bij hartfalen breder wordt ingezet.

Hoe werkt telemonitoring?

De patiënt krijgt een tablet, weegschaal en bloeddrukmeter in bruikleen en krijgt thuis uitleg van de leverancier hoe alles werkt. De patiënt meet twee keer per week zijn/haar gewicht, bloeddruk en/of hartslag en vult deze gegevens in via de speciale app. De gegevens worden verstuurd naar de gespecialiseerd cardiologieverpleegkundigen. Wanneer er een afwijking in de waardes is, krijgen zij een melding. Zij kijken of de afwijking ernstig is en nemen wanneer nodig contact op met de patiënt, telefonisch of via beeldbellen. Een mogelijk voordeel van dit laatste is dat de verpleegkundige de patiënt kan zien waardoor een betere klinische beoordeling mogelijk is. Naar aanleiding van dit gesprek kan bijvoorbeeld de medicatie worden aangepast en na twee dagen worden gekeken of dit verbetering in de waardes heeft opgeleverd. De verpleegkundige zal bij twijfel over de waardes de expertise van de cardioloog inschakelen.

Voordelen voor de patiënt

De grote voordelen voor de patiënt zijn dat waardes nog beter worden gemonitord. En dat de patiënt door het bijhouden van de waardes meer informatie krijgt over zijn hartfalen en leert wat signalen zijn voor eventuele verslechtering en ondersteuning bij het omgaan met hartfalen. De patiënt hoeft dus mogelijk minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor controle en kan samen met de verpleegkundige en arts de gezondheid goed in de gaten houden. Dit moet er ook voor zorgen dat er minder heropnames nodig zijn.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid