Doorgaan naar hoofdinhoud

Franciscus Gasthuis & Vlietland: één topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ)

Afbeelding bij Franciscus Gasthuis & Vlietland: één topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ)

Na een uitgebreide beoordeling heeft de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) bekendgemaakt dat wij ons de komende 5 jaar weer een 'topklinisch opleidingsziekenhuis' mogen noemen. Op 3 april wordt dit gevierd met taart voor alle medewerkers en patiënten op de verpleegafdelingen. Het is nu 10 jaar geleden dat Franciscus Gasthuis toetrad tot de STZ, ook wel de ‘eredivisie’ binnen de ziekenhuiszorg genoemd, met een voortdurende focus op leren, opleiden, innovatie en onderzoek.

Hooggespecialiseerde zorg

Topklinische zorg is hooggespecialiseerde zorg die niet door ieder ziekenhuis geboden wordt. Franciscus Gasthuis biedt Level 2 Traumatologie op de Spoedeisende Hulp en Post IC High Care neonatologie. Verder is er in Franciscus Gasthuis een Intensive Care (level 2 conform de CBO-richtlijn). In Franciscus Vlietland is van oudsher klinische geriatrie goed ontwikkeld, evenals diagnostiek en behandeling van dementie. Franciscus Vlietland heeft ook als WBMV-functie (Wet Bijzondere Medische Verrichtingen) de behandeling van hartritmestoornissen met behulp van een ICD (Implanteerbare Cardioverter-Defibrillator). Er zijn verschillende expertisecentra in het ziekenhuis en er is extra aandacht voor de zorg voor kwetsbare ouderen, oncologie en obesitas patiënten.

Wetenschap

Door middel van wetenschappelijk onderzoek draagt Franciscus Gasthuis & Vlietland als STZ-ziekenhuis bij aan de verbetering van patiëntenzorg. Dit betreft wetenschappelijk onderzoek door artsen, maar ook door verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Het ziekenhuis stimuleert wetenschappelijk onderzoek, waar mogelijk samen met partners in de regio en met het Erasmus MC.

Opleiding

Franciscus Gasthuis & Vlietland leidt in 19 verschillende vakgebieden medisch specialisten op, en heeft in 10 vakgebieden coassistenten (medisch studenten die stage lopen in het ziekenhuis). Daarnaast heeft het ziekenhuis binnen vele verpleegkundige, paramedische en technische vakgebieden studenten en stagiairs. Opleiding, bij- en nascholing en continue professionele ontwikkeling zijn in het ziekenhuis een samenhangend geheel. Door dit te blijven versterken en optimaliseren, verbetert dit de zorg voor de patiënten.

Wilt u meer weten over onze erkenning als topklinisch opleidingsziekenhuis? Bekijk dan onze digitale STZ-brochure met 8 mooie video’s.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid