Doorgaan naar hoofdinhoud

Franciscus Gasthuis & Vlietland 2e bij STZ-innovatiechallenge

Afbeelding bij Franciscus Gasthuis & Vlietland 2e bij STZ-innovatiechallenge

Chirurg Taco Klem en arts-onderzoeker Gerson Struik zijn tweede geworden bij de STZ-innovatiechallenge met hun onderzoek naar een innovatieve vorm van bestraling bij borstkankerpatiënten. De STZ-innovatie award is bedoeld om innovatie in de zorg te stimuleren en uiteindelijk de kennis te delen. Het doel van het onderzoek is om met een nieuwe en zeer patiëntvriendelijke vorm van bestraling, die de nabehandeling van borstkankerpatiënten terugbrengt tot één behandelsessie, verder te verbeteren.

Het onderzoek - de PBSI methode

Samen met het Erasmus MC onderzoeken Chirurg Taco Klem en arts-onderzoeker Gerson Struik een vorm van inwendige bestraling met radioactieve ‘zaadjes’ in de borst, waarbij zij zich richten op het verder verminderen van huidschade. Het aanbrengen van een laagje vloeistof onder de huid tijdens het inbrengen van de zaadjes, zou de straling die de huid aantast kunnen halveren en daarmee beschermend werken. Door middel van loting wordt bepaald of een patiënt wel of geen onderhuidse injectie krijgt toegediend, om het effect hiervan op huidproblemen te onderzoeken. De Permanent Breast Seed Implants of PBSI is een methode die in Canada al bewezen effectief is, maar in Nederland en de rest van Europa nog niet wordt gebruikt. Voor meer informatie over hun onderzoek bekijk de video.

STZ-innovatieprijs

De 26 STZ-ziekenhuizen werken in verschillende netwerken samen aan betere zorg voor de patiënt en aangezien de ziekenhuizen zelf mee bepalen wie de STZ-innovatieprijs in ontvangst mag nemen, ontstaat de unieke kans om daadwerkelijk tot opschaling te komen.

Fondsenwerving door Vrienden

Om alle aspecten van deze innovatieve patiëntvriendelijke nabehandeling goed te kunnen onderzoeken is meer financiering nodig. Via het Franciscus Vriendenfonds of Stichting Vrienden Vlietland kan dat, zie de website van de Vrienden voor meer informatie.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid