Doorgaan naar hoofdinhoud

Eerste lustrum Anser prostaatnetwerk

Afbeelding bij Eerste lustrum Anser prostaatnetwerk

Het Anser prostaatnetwerk bestaat dit jaar 5 jaar. Dit eerste lustrum is op 12 september feestelijk gevierd met een landelijk symposium over prostaatzorg in het Depot van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Bestuurders en zorgprofessionals van de 8 samenwerkende ziekenhuizen kwamen bijeen om samen terug te kijken en vooruit. Tijdens het symposium is nog eens benadrukt dat netwerkzorg belangrijk is in het toekomstbestendig maken van de zorg, gezien de toenemende zorgvraag en de tekorten aan zorgmedewerkers.

Het Anser prostaatnetwerk is met deze vorm van samenwerking zijn tijd vooruit. De diagnostiek, multidisciplinair overleg, opstellen van het behandelplan en follow up na behandeling vindt plaats in één van de acht Anser prostaatcentra. Terwijl de prostaatoperaties binnen dit netwerk verricht worden in de gezamenlijke Anser operatiekliniek, locatie Maasstad Ziekenhuis. Voor het wetenschappelijk onderzoek worden door alle Anser ziekenhuizen de data verzameld en het Erasmus MC draagt zorg voor de Anser database. Dit alles dient om de kwaliteit van zorg én de efficiency te versterken.

Uitreiking Frits Bom prijs
Tijdens het symposium is voor het eerst de Frits Bom Anser Communicatie prijs uitgereikt. Deze prijs, opgedragen aan wijlen Frits Bom, is bestemd voor het initiatief of persoon/personen die een speciale bijdrage heeft geleverd in de afgelopen jaren aan een verbetering van de alledaagse communicatie over prostaatkanker. Frits Bom was zelf patiënt en raadde de zorgprofessionals van het Anser prostaatnetwerk aan om hun communicatie met patiënten te verbeteren. Hij duidde met name de term ‘castratie’ aan als afschrikwekkend begrip gebruikt door artsen, en suggereerde de term ‘testosteron-stop’ in te voeren. Nadien gebruiken enkele artsen deze aanduiding actief wanneer zij met hun patiënten de behandelkeuze moeten bespreken.

De prijs is uitgereikt aan Sally Wilderman en Lucrezia Bani, beide oncologieverpleegkundige bij Prostaatcentrum zuidwest Nederland van Franciscus Gasthuis en Erasmus MC. Nadat zij merkten dat sommige mannen de informatie niet door wilden doornemen en het liever aan hun naasten overlieten, hebben zij een literatuurstudie gedaan naar de beste methode om informatie laagdrempelig en helder over te brengen. Uit de studie bleek dat voorlichten middels animatievideo’s de beste oplossing is. De video’s die worden ingezet zijn ontwikkeld door het bedrijf Informed, waar Stijn de Vries (uroloog bij Franciscus) medeoprichter van is. Deze manier van voorlichten blijkt een succes. De patiënten zijn blij met de animatievideo’s. De informatie komt beter over en ze zijn meer gemotiveerd om de informatie door te nemen.

Het Anser prostaatnetwerk
De ziekenhuizen die deel uitmaken van het Anser prostaatnetwerk zijn: Franciscus Gasthuis & Vlietland, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, Albert Schweitzer ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Erasmus MC, Leids Universitair Medisch Centrum en Maasstad Ziekenhuis.

uitreiking_frits_bom_prijs_2022_3.jpg

Op de foto v.l.n.r.: Sally Wilderman, Mevr. Bom en de juryleden: prof. dr. Enny Das (Radboud Universiteit) Marianne van den Anker (ombudsman gemeente Rotterdam) en prof. dr. Chris Bangma (directeur Anser).

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid