Doorgaan naar hoofdinhoud

EarlySense systeem voor de verpleegafdeling Longziekten

Afbeelding bij EarlySense systeem voor de verpleegafdeling Longziekten

Na een proefperiode op de verpleegafdeling longziekten heeft Franciscus Gasthuis een innovatief patiëntveiligheidssysteem aangeschaft. Dit zogeheten EarlySense systeem meet via een sensor onder het matras continu en volledig contactloos de belangrijkste vitale functies bij patiënten, zoals hartritme, ademhalingsfrequentie en beweeglijkheid. De patiënt ligt dus niet vast aan draden of snoeren. Zodra er zich een complicatie dreigt voor te doen bij de patiënt, ontvangt de verpleegkundige een alarm op de kleine draagbare pieper.

Met het systeem, dat in alle 28 bedden is geïnstalleerd, zijn volgens afdelingsmanager Lex Kahlmann levens gered en valincidenten voorkomen. EarlySense - wat vroegherkenning betekent - waarschuwt namelijk ook in een vroegtijdig stadium als een verwarde patiënt het bed dreigt te verlaten, met het risico op een valincident. Het ziekenhuis investeert in deze innovatieve technologie omdat deze de verpleegkundigen ondersteunt in de aandacht en verzorging van vitaal bedreigde patiënten. Daaronder bevinden zich veel kwetsbare ouderen.

De toepassing van innovatieve technieken, de aandacht voor patiëntveiligheid in het algemeen en voor kwetsbare ouderen in het bijzonder zijn speerpunten van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Volgens Lex Kahlmann is het EarlySense systeem een belangrijke ondersteuning van de verpleegkundigen: “De technologie is mooi een hulpmiddel, en maakt inmiddels deel uit van het totale veiligheidssysteem, waarbij de rol van de verpleegkundige altijd voorop staat.”

Topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ)

In 2008 trad Franciscus Gasthuis toe tot de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Op 30 maart dit jaar is Franciscus Gasthuis & Vlietland als één topklinisch ziekenhuis erkent, met een voortdurende focus op leren, opleiden, innovatie en onderzoek. Bekijk hier de video waarin Karen Kruijthof, Lid Raad van Bestuur, vertelt wat een topklinisch opleidingsziekenhuis inhoudt.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.franciscus.nl/toekomst.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid