Doorgaan naar hoofdinhoud

Borstafwijkingen beter en sneller zichtbaar door 3D borstfoto’s

Afbeelding bij Borstafwijkingen beter en sneller zichtbaar door 3D borstfoto’s

​Franciscus Vlietland heeft een nieuwe techniek voor het maken van mammografieën in gebruik genomen, waarmee driedimensionale röntgenfoto’s van de borst gemaakt worden. Afwijkingen zijn zo beter zichtbaar en kunnen sneller worden opgespoord.

In Franciscus Gasthuis worden mammografieën al sinds eind vorig jaar met behulp van deze nieuwe techniek uitgevoerd.

Tomosynthese

Het nieuwe mammografieapparaat werkt met tomosynthese, een techniek waarmee de hele borst in beeld wordt gebracht. De computer verdeelt de beelden vervolgens in plakjes van een millimeter dik, waardoor een driedimensionaal (3D) beeld ontstaat. De radioloog kan dankzij de gedetailleerde foto’s afwijkingen beter en sneller beoordelen dan bij een regulier tweedimensionaal mammogram. De verschillen in de structuren van vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel zijn beter te zien en afwijkingen vallen beter op.

De borst goed in beeld

De manier waarop een mammografie wordt gemaakt is niet veel veranderd. Om de foto’s te maken moet de borst nog steeds tussen twee plexiglasplaten gedrukt worden. Dat is niet een prettig gevoel, maar wel noodzakelijk om de borst zo goed mogelijk in beeld te krijgen. De duur van het onderzoek is ook niet veranderd, maar de nieuwe onderzoekstechniek geeft wel meer informatie en inzicht aan de arts om een duidelijk oordeel te geven over de resultaten van het onderzoek.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid