Doorgaan naar hoofdinhoud

Anser prostaatoperatiekliniek benoemd tot koploper prostaatkankeroperaties

Afbeelding bij Anser prostaatoperatiekliniek benoemd tot koploper prostaatkankeroperaties

De Anser prostaatoperatiekliniek, onderdeel van het Anser prostaatnetwerk, is vandaag door Zilveren Kruis benoemd als één van de drie beste aanbieders op het gebied van prostaatkankeroperaties.

Gespecialiseerde prostaatcentra

‘We zijn zeer verheugd met deze benoeming’, aldus Chris Bangma van het Erasmus Medisch Centrum, motor achter de samenwerking binnen het Ansernetwerk. ‘De samenwerking blijft niet beperkt tot de operaties. De deelnemende ziekenhuizen binnen het Anser netwerk gaan wetenschappelijk onderzoek uitvoeren naar prostaatkanker. We vergelijken bovendien de uitkomsten van behandelingen, effecten op de kwaliteit van leven en patiëntervaringen met elkaar. Zo blijven we samen de zorg verbeteren.’

Concentratie van behandelingen

De zorg voor prostaatkankerpatiënten in Nederland is goed, maar onderzoek heeft aangetoond dat patiënten na afloop veel minder complicaties ervaren wanneer zij geopereerd zijn door een gespecialiseerd team met veel ervaring. Op basis van dit onderzoek heeft de Nederlandse Vereniging voor Urologen (NVU) de norm voor prostaatkankeroperaties voor 2019 verhoogd naar ten minste 100 operaties per ziekenhuis. Zilveren Kruis heeft de ziekenhuizen die aan deze norm voldoen vervolgens uitgenodigd deel te nemen aan de selectie voor koploperziekenhuis. Er zijn uiteindelijk drie ziekenhuizen geselecteerd als beste aanbieders op het gebied van prostaatkankeroperaties: de Anser prostaatoperatiekliniek, het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

Anser prostaatoperatiekliniek deze week gestart

Sinds begin deze week is de Anser prostaatoperatiekliniek vol in bedrijf. Zeven ziekenhuizen in de Randstad, waaronder het Prostaatcentrum zuidwest Nederland in Franciscus Gasthuis, verwijzen vanaf nu alle prostaatkankerpatiënten die een operatie moeten ondergaan naar de Anser prostaatoperatiekliniek in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

Daar voeren zeer ervaren operateurs de ingreep uit. Deze artsen (uit verschillende deelnemende ziekenhuizen) werken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en met de nieuwste technieken. Patiënten blijven voor de intake, diagnostiek, behandelingen (anders dan een prostaatverwijdering) en de nazorg gewoon bij de Anser prostaatcentra van de zeven betrokken ziekenhuizen onder behandeling.

Grootste operatiekliniek

Naar verwachting zal de Anser prostaatoperatiekliniek in Rotterdam aanvankelijk starten met 500 operaties per jaar en toegroeien naar ongeveer duizend operaties per jaar. Het wordt daarmee de grootste kliniek voor prostaatoperaties in Nederland.

Deelnemende ziekenhuizen

Naast Franciscus Gasthuis & Vlietland doen ook Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus Medisch Centrum, HMC, Leids Universitair Medisch Centrum, Maasstad Ziekenhuis en OLVG mee aan het Anser prostaatnetwerk.

anser prostaat netwerk kleur rgb

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid