Doorgaan naar hoofdinhoud

Aangepaste openingstijden Spoedeisende Hulp Franciscus Vlietland in Schiedam

Afbeelding bij Aangepaste openingstijden Spoedeisende Hulp Franciscus Vlietland in Schiedam

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Franciscus Vlietland in Schiedam is vanaf 1 mei 2017 zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 21.00 uur. Buiten deze tijden is de SEH van Franciscus Gasthuis (Rotterdam) 24/7 beschikbaar voor spoedzorg. Daarnaast kunnen – na tussenkomst van de huisarts – specifieke patiëntengroepen buiten de SEH om in Franciscus Vlietland worden opgevangen.

Karen Kruijthof, lid Raad van Bestuur: ‘Met deze openingstijden, zijn er op beide SEH’s voldoende mensen beschikbaar voor veilige acute zorg. Om de zorg in acute situaties op een gewenst peil te houden voor de inwoners van de regio, heeft het ziekenhuis nu meerdere oplossingen. De huisartsen zijn hierover geïnformeerd en er is ook recent afstemming geweest met het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).

Voor kinderen die met spoed ziekenhuiszorg nodig hebben, is na triage (beoordeling) door de huisarts, de Kinderafdeling in Franciscus Vlietland beschikbaar. Ook ‘s avonds en ‘s nachts. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen, die na telefonisch contact met de verloskundige direct naar de afdeling Gynaecologie of Verloskunde gaan, zonder tussenkomst van de SEH.’

Oplossingen

In overleg met huisartsen en medisch specialisten zijn oplossingen besproken voor andere patiëntgroepen met een spoedvraag. Zo opent per 1 mei 2017 een speciale Nachtelijke Opname Afdeling (NOA) in Franciscus Vlietland. Verwijzers kunnen zo, in overleg met een internist of geriater, spoedpatiënten laten opnemen die al onder behandeling zijn in Franciscus Vlietland. Daarnaast beschikt Franciscus Vlietland over een Eerste Hart Hulp (EHH) voor patiënten met pijn op de borst.

Juiste zorg, juiste plek

Wietske Vrijland, chirurg en voorzitter Medische Staf, legt uit: ‘In acute situaties hebben huisartsen uiteraard direct contact met een medisch specialist, zodat een patiënt zo snel mogelijk geholpen wordt. Leidend is: de patiënt krijgt zo snel mogelijk de juiste zorg op de juiste plek. De juiste zorg wordt geboden door de huisarts zelf, door een opname op de NOA of de EHH, door een bezoek aan de SEH of door een bezoek aan de polikliniek op dezelfde of de volgende dag.’

Huisartsenpost en apotheek

De Huisartsenpost Nieuwe Waterweg Noord, gevestigd in Franciscus Vlietland, is onveranderd telefonisch bereikbaar in de avond en nacht (17.00-8.00 uur) en in het weekend. Evenals apotheek Poldervaart, die 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend is in Franciscus Vlietland.

Noodmaatregel

De nieuwe openingstijden van de SEH van Franciscus Vlietland, zijn een uitbreiding van de noodmaatregel die in november 2016 werd genomen. Deze noodmaatregel werd ingevoerd, doordat in de regio en de rest van Nederland te weinig SEH-verpleegkundigen beschikbaar zijn.

Werving

Natuurlijk staat ondertussen de werving voor gediplomeerd SEH-verpleegkundigen niet stil. Al enkele maanden loopt een uitgebreide wervingscampagne van Franciscus Gasthuis & Vlietland, waardoor al drie SEH-verpleegkundigen zijn aangenomen. Daarnaast is de opleidingscapaciteit verhoogd, zodat meer SEH-verpleegkundigen binnen het ziekenhuis opgeleid kunnen worden. Het duurt echter enige tijd voordat deze leerlingen volledig ingezet kunnen worden.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid