Dankzij app gaat beroertepatiënt direct naar het juiste ziekenhuis
Stroke App

Een nieuwe app helpt ambulanceverpleegkundigen om patiënten met een beroerte sneller naar het juiste ziekenhuis te brengen. De tijdwinst kan oplopen tot ruim een half uur.

Twee ambulancediensten en 8 ziekenhuizen, waaronder Franciscus, nemen de Stroke Triage App vanaf 22 januari 2024 in gebruik.

De Stroke Triage App helpt om patiënten met een beroerte zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen, verwacht neuroloog Bob Roozenbeek van het Erasmus MC. ‘Hoe sneller de juiste behandeling begint, hoe groter de kans op goed herstel. Maar voordat een patiënt in het juiste ziekenhuis komt, is er vaak al kostbare tijd verloren gegaan.’

Dat is een probleem, want bij een beroerte telt iedere minuut. Wanneer de hersenen door een bloedstolsel niet voldoende voedingsstoffen krijgen, ontstaat uitval. De Stroke Triage App geeft advies op basis van verschillende factoren. Het algoritme maakt met gegevens van de patiënt een inschatting in welk ziekenhuis de kans op goed herstel het grootste is. Daarbij houdt de app rekening met de werksnelheid in de ziekenhuizen en berekent het met GPS de actuele rijtijden.

Lees meer over de Stroke Triage App op Amazing Erasmus MC.