Kijkonderzoek (endoscopie)

Endoscopie betekent letterlijk 'binnen kijken'. Een kijkonderzoek gebeurt met een endoscoop, een dunne flexibele slang met een zeer kleine camera ingebouwd in het uiteinde. De endoscoop wordt meestal via de anus of door de mond in het maag-darmkanaal gebracht. Bij patiënten met verdenking op IBD wordt meestal een sigmoïdscopie of colonoscopie uitgevoerd.

Sigmoïdscopie

Een sigmoïdoscopie is een onderzoek waarmee het laatste deel van de dikke darm wordt bekeken. Tijdens dit onderzoek kan het laatste deel van de dikke darm goed worden onderzocht en kan een eventuele opvlamming/ontsteking van de ziekte worden beoordeeld, kan er weefsel afgenomen worden en waar nodig kleine behandeldingen worden verricht. Dit kan voor de MDL-arts de voorkeur hebben ten opzichte van een röntgenfoto.

Colonoscopie

Een colonoscopie is een inwendig onderzoek waarmee informatie over de gezondheid van de dikke darm kan worden verkregen. Met de endoscoop wordt de binnenkant van de gehele dikke darm en soms ook een deel van de dunne darm onderzocht. Afwijkingen, zoals chronische ontstekingen, poliepen en tumoren kunnen op deze manier worden opgespoord.

Kijk hier naar een video over een colonoscopie

Enteroscopie 

Enteroscopie is een onderzoek waarmee de gehele dunne darm bekeken kan worden. In ons centrum maken we gebruik van ballon enteroscopie en de Powerspiral enteroscopie. Met de endoscoop wordt de dunne darm aan de binnenkant onderzocht. Op deze manier kunnen ontstekingen, poliepen, bloedingen of tumoren worden opgespoord. De arts kan ook direct stukjes weefsel voor onderzoek wegnemen (biopten), poliepen verwijderen en bloeding(en) behandelen.