Jongvolwassen en kanker (AYA)

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Als jongvolwassene heb je waarschijnlijk veel vragen die specifiek zijn voor jouw leeftijd of situatie. Kan ik nog solliciteren? Hoe moet het met mijn studie? Kan ik een gezin stichten of een hypotheek afsluiten? Hoe ga ik om met intimiteit en seksualiteit? 

In Franciscus bieden wij specifieke AYA-zorg. Wij zijn onderdeel van het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk.

Vraag maar raak

Bij jouw AYA-consulent, kun je in alle fases van je ziekte terecht met vragen. Dit kan gaan over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. Maar het kan ook dat je niet goed in je vel zit: ook dan kunnen wij je helpen en eventueel doorverwijzen. Voel je vrij om al je vragen te stellen. 

AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn …’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerkvind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten. Ook kun je hem meenemen naar het ziekenhuis.

AYA-zorgconcept

AYA-consulenten

Het AYA-team bestaat uit zorgverleners die naast hun huidige functie, speciaal zijn opgeleid om jongvolwassenen met kanker zo goed mogelijk te begeleiden. Dit zijn in Franciscus:

  • Ellis Braamse - Gynaecologie
  • Suzanne Bot - Longgeneeskunde, consultatief palliatief oncologieverpleegkundige
  • Brigitte Delhaas - Maag-, darm-, leverziekten
  • Jessica Ebeltjes - Urologie
  • Laura Groenendijk - Dagbehandeling Oncologiecentrum
  • Kelly de Heer - Consultatief palliatief oncologieverpleegkundige
  • Monique van der Hoeven - Borstkliniek

Wat kun je verwachten?

Tijdens het eerste intakegesprek op de polikliniek kijk je samen met jouw AYA-consulent naar wat voor vragen er zijn. Vervolgens kijkt hij of zij welke zorg of ondersteuning nodig is. Hierbij kun je denken aan een doorverwijzing naar een seksuoloog of advies over omgaan met haarverlies. Er is ruimte om ál je zorgen en vragen bespreekbaar te maken, op het moment dat jij er behoefte aan hebt.

Jongvolwassenen en kanker

Bij de jongere doelgroep met kanker spelen er hele andere thema's dan bij een wat ouderen doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan studeren, seksualiteit, kinderen krijgen, een huis kopen, het uiterlijk, voeding en/of sporten. Op de website van kanker.nl delen ze ervaringsverhalen over deze onderwerpen en geven ze tips en advies.. Heeft u behoefte aan contact met iemand die in dezelfde situatie zit en dezelfde leeftijd heeft? Dan kunt u via website opzoek gaan naar een buddy via de speciale lotgenotenzoeker. Ga op zoek naar iemand in dezelfde levensfase. Ga naar de website

 

Jongvolwassenen met kanker krijgen bij ons de zorg die zij verdienen.

Stephanie Feldmann en Marloes vertelt
Lees het verhaal
AYA-zorg Franciscus

Contact

Heb je vragen over AYA-zorg in Franciscus? Stuur een e-mail naar AYAzorg@franciscus.nl of neem telefonisch contact op via telefoonnummer 010 - 893 1467.