Doorgaan naar hoofdinhoud

Kijkonderzoek (endoscopie)

Endoscopie betekent letterlijk 'binnen kijken'. Een kijkonderzoek gebeurt met een endoscoop, een dunne flexibele slang met een zeer kleine camera ingebouwd in het uiteinde. De endoscoop wordt meestal via de anus of door de mond in het maag-darmkanaal gebracht. Bij patiënten met verdenking op IBD wordt meestal een sigmoïdscopie of colonoscopie uitgevoerd.

Sigmoïdscopie

Een sigmoïdoscopie is een onderzoek waarmee het laatste deel van de dikke darm wordt bekeken. Een sigmoïdoscopie is het meest nauwkeurige onderzoek van de dikke darm en beter in staat afwijkingen op te sporen dan röntgenfoto’s. Het verkrijgen van weefsel voor onderzoek en het uitvoeren van kleine ingrepen zijn een ander belangrijk voordeel van een sigmoïdoscopie ten opzichte van een röntgenfoto.

Colonoscopie

Een colonoscopie is een onderzoek waarmee informatie over de toestand van de dikke darm kan worden verkregen. Met de endoscoop wordt de binnenkant van de gehele dikke darm en soms ook een deel van de dunne darm onderzocht. Afwijkingen, zoals chronische ontstekingen, poliepen en tumoren kunnen op deze manier worden opgespoord.

Enteroscopie 

Enteroscopie is een onderzoek waarmee de gehele dunne darm bekeken wordt. In ons centrum maken we gebruik van ballon enteroscopie en de Powerspiral enteroscopie. Met de endoscoop wordt de dunne darm aan de binnenkant onderzocht. Op deze manier zijn ontstekingen, poliepen, bloedingen of tumoren worden opgespoord. De arts kan ook direct stukjes weefsel voor onderzoek wegnemen of (biopten) en poliepen verwijderen. 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid