Doorgaan naar hoofdinhoud

Succesvolle proef zelfmanagementprogramma 

Het Franciscus IBD Centrum heeft van januari tot begin maart 2020 vijf patiënten met Inflammatory Bowel Disease (IBD) oftewel chronische darmontsteking, meegenomen in een proef van een 8-weeks zelfmanagementprogramma. Tijdens dit programma kregen de patiënten handvatten over hoe zij beter om kunnen gaan met hun chronische ziekte zodat deze ziekte niet hun dagelijks leven gaat beheersen en beperken. Ook het accepteren van de onmogelijkheden die er eerst niet waren, was onderdeel van dit programma.

Evaluatie 

De proef van het zelfmanagementprogramma is inmiddels afgerond. Uit de evaluatie is gebleken dat de gegeven handvatten blijvend hebben bijgedragen aan de kwaliteit van leven. Voorbeelden zijn: 'Ik heb betere keuzes kunnen maken qua tijdverdeling, waarin ik ook tijd voor mezelf heb genomen, 'Ik mag meer durven te doen, dat ben ik gaan doen' en 'Ik heb uit mijzelf op de rem getrapt wanneer dit nodig was, er is nu zelfs een verdieping van de band met het gezin'. Ook het delen van ervaringen mét elkaar en het leren ván elkaar heeft een enorme bijdrage geleverd.

Vervolg zelfmanagementprogramma

Doordat dit zelfmanagementprogramma positief is ontvangen, wordt er op dit moment gewerkt aan een blijvend aanbod voor IBD patiënten. In samenwerking met de specialisten van de medische psychologie gaan we het programma aanscherpen.
Het Franciscus IBD Centrum zet hiermee een volgende stap om de kwaliteit van de zorg voor deze patiënten blijvend te verbeteren, passend bij het speerpunt Waardegedreven Zorg.

Meer informatie? 

Vraag uw behandelaar om meer informatie over de mogelijkheden om mee te doen aan het zelfmanagementprogramma. Bekijk alvast meer via de website van PPEP4ALL

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid