Doorgaan naar hoofdinhoud

Vaccinaties tijdens de zwangerschap

Kinkhoestvaccinatie

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het hierdoor erg benauwd krijgen en in ademnood komen.

Kinderen krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel kinderen die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte. Alle vrouwen in Nederland hebben tijdens hun zwangerschap de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen kinkhoest. Hierdoor is uw kind meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij het consultatiebureau.

Lees op de website van het RIVM meer over de vaccinatie tegen kinkhoest oftewel de 22 wekenprik.

Wel of geen (herhaling) coronavaccinatie

Zwangere vrouwen hebben een hogere kans om ernstig ziek te worden van COVID-19. Er kunnen complicaties optreden en de kans bestaat dat u in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Dit heeft gevolgen voor moeder èn de baby. Daarom is het belangrijk om u te laten vaccineren als u zwanger bent. Ook als u al gevaccineerd bent of eerder corona heeft gehad is het advies dat u de booster (herhaal) prik haalt. De prik kan elk moment in de zwangerschap gegeven worden, ook in het eerste trimester.

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn veilig om tijdens de zwangerschap te krijgen. Inmiddels zijn de vaccins bij miljoenen zwangere vrouwen toegediend en is er veel informatie beschikbaar. Er zijn geen bijzondere bijwerkingen bij zwangere vrouwen of hun kindje vastgesteld. Heeft u vragen? U kunt deze aan uw eigen verloskundige of gynaecoloog stellen!

Lees op de website van het RIVM meer over de coronavaccinatie tijdens de zwangerschap of bekijk hier een video met meer informatie. 

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid