Doorgaan naar hoofdinhoud

Ramadan

Ramadan is de belangrijkste maand in de Islamitische kalender. Vasten tussen zonsopgang en zonsondergang is voorgeschreven voor iedere gezonde moslim.

Kinderen, zieken, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, zijn vrijgesteld. Dit staat in de Soera De Koe 183-185 van de Koran. De Islam stelt de zwangere vrouw vrij in haar keuze om zelf te beslissen of zij aan het vasten mee wil doen.

Wij respecteren uw wens om te vasten, echter het verloskundig medisch advies is om tijdens de zwangerschap, geen maaltijden over te slaan, dus niet te vasten. Dit advies baseren we op wetenschappelijke literatuur. Wanneer u zwanger bent, is het lastig om te vasten. Uw groeiende baby en veranderende lichaam hebben namelijk voedingsstoffen nodig. Mensen die vasten ervaren in meer of mindere mate: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, flauwvallen of andere gezondheidsklachten. Bij vastende zwangeren vinden deze gevolgen sneller en zwaarder plaats.

Uit onderzoek blijkt dat vasten ook negatieve gezondheidseffecten op uw kind kan hebben in de baarmoeder. Dit zijn onder andere een kindje met een lager geboortegewicht, een verhoogde kans op vroeggeboorte en zwangerschapssuiker. Uw gezondheid en die van uw ongeboren kind staan voorop, ook volgens de gangbare regels van de islam.

Hoe kunt u toch meedoen aan de ramadan tijdens de zwangerschap?

Naast het vasten is tijdens de Ramadan extra aandacht voor gebed, zelfreflectie en liefdadigheid en dankbaarheid voor Allah. Als u niet vast, kunt u als zwangere vrouw meedoen aan de collectieve rituelen van de ramadan. Zo kunt u deelnemen aan de Iftar en deze helpen voorbereiden. Daarnaast kunt u Koran-leesgroepen of andere bijeenkomsten bijwonen. Ook extra liefdadigheid, gebed en zelfreflectie kunt u nog steeds toepassen tijdens de vastenmaand.

Moet u meer dan een keer de ramadan overslaan, dan kan u ervoor kiezen om de fidya te betalen. Dit houdt in dat u voor elke dag dat u niet kan vasten twee maaltijden verzorgt voor een arm persoon. Tegenwoordig is het vaak ook mogelijk om de compensatie te betalen door een donatie aan een liefdadigheidsorganisatie te doen

Borstvoeding tijdens de ramadan

Als u borstvoeding geeft, kan het slecht voor uw gezondheid zijn om te vasten. Uw lichaam is dan minder goed in staat om de juiste voedingsstoffen aan het kindje door te geven. Daarnaast kunt u sneller uitdrogen, omdat u geen water mag drinken. Hierdoor is de kans op uitdroging bij uw kindje ook aanwezig. Het is dus verstandig om het vasten uit te stellen totdat u geen borstvoeding meer geeft.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid