Doorgaan naar hoofdinhoud

Prenatale echo's

Tijdens de zwangerschap kan al onderzoek worden gedaan naar afwijkingen. Dit wordt prenatale (voor de geboorte) screening genoemd. U kiest zelf of u deze onderzoeken wilt. Voor de 13 en 20 weken echo en het screeningsonderzoek naar down-edwards- en patausyndroom kunt u in ons ziekenhuis terecht. In sommige situaties sturen we u door naar het Erasmus MC. Bijvoorbeeld als u in het verleden een kindje met een aangeboren afwijking heeft gekregen. Of als u een aandoening heeft of medicijnen gebruikt die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van uw baby. Uw arts of verloskundige begeleidt u hierbij.

Heeft u behoefte aan meer informatie over de prenatale screening? Geef dit dan aan bij uw eerste bezoek. We plannen samen met u een uitgebreid gesprek in. 

13 wekenecho

Met de 13 wekenecho kunt u laten onderzoeken of uw kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft.

20 wekenecho

Bij de 20 wekenecho wordt uw kindje van top tot teen bekeken en gecontroleerd op eventuele aangeboren afwijkingen. Het hoofddoel van de 20 weken echo is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van uw kind. Tijdens het onderzoek kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien (bijvoorbeeld waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif, breuk of gat in de buikwand, afwezigheid of afwijkingen van de nieren, afwijkende ontwikkeling van de botten, afwijkingen van armen of benen). Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Bekijk in een video van het RIVM meer over de 13 wekenecho en de 20 wekenecho 

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Met dit onderzoek kunt u laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit onderzoek gebeurt al vroeg in de zwangerschap en wordt gedaan via een NIPT test.

  • De NIPT
    Deze vorm van onderzoek is een bloedonderzoek die wordt uitgevoerd bij de zwangere. De NIPT is een chromosoomonderzoek en kan vanaf 10 weken zwangerschap. De NIPT toont aan of er een aanwijzing is dat het kind een down-, edwards- of patausyndroom heeft.

Lees meer over de screening op down-, edwards- en patausyndroom op de website van het RIVM. 

Ongunstige testuitslag

Bij een ongunstige testuitslag kunt u ervoor kiezen om een vervolgonderzoek te laten doen. U kunt ook niets doen en afwachten. Uw besluit heeft geen invloed op de zorg tijdens de zwangerschap en bevalling.

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatalena screeningen.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid