Doorgaan naar hoofdinhoud

Echo's

Tijdens uw zwangerschap krijgt u een aantal echo's. Met echoscopisch onderzoek is het mogelijk om uw kind in beeld te brengen. Tijdens dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze zijn niet schadelijk voor uw kind

Echo intacte zwangerschap

Tijdens de eerste controle wordt door middel van een echo gekeken hoe lang u ongeveer zwanger bent, of het vruchtje in de baarmoeder zit en of het hartje klopt. Meestal is dit een vaginale (inwendige) echo om de zwangerschap goed in beeld te kunnen brengen.

Termijnecho

Rond de 10 tot 11 weken zwangerschap wordt een termijnecho gemaakt. Dit gebeurt tijdens een speciaal echospreekuur. Tijdens deze echo wordt bepaald hoe lang u precies zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. De uitgerekende datum is van belang om, onder andere, de groei van uw kindje goed te kunnen controleren. Over het algemeen is dit een uitwendige echo (via de buik). Het kan soms ook nodig zijn om met de vaginale (inwendige) echo te kijken.

Groeiecho’s

Bij elke controle wordt de groei van uw baarmoeder gemeten door met de handen aan uw buik te voelen. Als uw baarmoeder goed groeit, groeit de baby ook goed. Op het spreekuur zelf wordt ook met de echo naar het hartje van de baby gekeken. Dit is een korte echo.

Daarnaast krijgt u een aantal groeiecho’s. Deze worden ingepland op het speciale echospreekuur. Het aantal groeiecho’s verschilt per zwangere vrouw en is afhankelijk van uw persoonlijke zorgplan. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten. Als de baby klein is, meet de echoscopist ook de bloeddoorstroming in de bloedvaten van de baby. Dit heet een Doppler-meting. Hiermee wordt de stroming in een bloedvat in de navelstreng en in het hoofd gemeten. Dit zegt iets over de werking van de placenta. Daarnaast meet de echoscopist de hoeveelheid vruchtwater.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid