Doorgaan naar hoofdinhoud

Advies gebruik aspirine 

U heeft het advies gekregen om aspirine te gebruiken tijdens uw zwangerschap. Aspirine kan de kans op een hoge bloeddruk, pre-eclampsie of een kleine baby (groeivertraging) verkleinen als u hier vroeg in de zwangerschap mee begint. Aspirine werkt niet als behandeling als er al hoge bloeddruk, pre-eclampsie of groeivertraging in de zwangerschap is.

Wat is aspirine? 

Een andere naam voor aspirine is acetylsalicylzuur. Dit medicijn zorgt ervoor dat de bloedplaatjes in het bloed minder aan elkaar plakken. Aspirine is niet hetzelfde als paracetamol, dat mensen soms onterecht “een aspirientje” noemen

Welke complicaties voorkomt aspirine?

De arts heeft met u besproken dat u een hogere kans heeft dan andere zwangere vrouwen op één van de volgende problemen in de zwangerschap:

  • Pre-eclampsie; dit is een te hoge bloeddruk met eiwitverlies in de urine (dit wordt ook wel zwangerschapsvergiftiging of het HELLP-syndroom genoemd)
  • Een groeivertraging van de baby; de baby is te klein

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op deze complicaties kleiner wordt als u vóór 16 weken zwangerschap start met het nemen van elke dag 1 pil aspirine. Ook bij het gebruik van aspirine blijft er een kans bestaan dat er toch hoge bloeddruk, pre-eclampsie of een groeivertraging van de baby ontstaat. Aspirine verlaagt deze kans, maar kan het ontstaan van één van deze aandoeningen niet altijd en bij iedereen voorkomen.

Hoe gebruikt u aspirine?

U begint vóór 16 weken zwangerschap met aspirine. U gebruikt één keer per dag 80-150 mg aspirine (de gynaecoloog schrijft de juiste dosis voor). U kunt dit het beste ’s avonds innemen met water, omdat het medicijn dan beter wordt opgenomen. Stop met het gebruik van aspirine bij een zwangerschapsduur van 36 weken. Stop eerder met aspirine als de bevalling eerder begint. Uw gynaecoloog bespreekt met u als er een andere reden is om voor een zwangerschapsduur van 36 weken te stoppen met aspirine.

Is aspirine veilig? 

Gebruik van aspirine geeft geen verhoogd risico op afwijkingen bij de baby. Gebruik van aspirine geeft geen verhoogd risico op bloedverlies tijdens de zwangerschap of veel bloedverlies na de bevalling.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van aspirine?

Sommige vrouwen kunnen maagklachten krijgen van aspirine. In dat geval mag u ook een maagbeschermer (bijvoorbeeld omeprazol) erbij gebruiken. Heel zelden kan er een maagbloeding ontstaan. Als u last krijgt van maagklachten of maagpijn tijdens het gebruik van aspirine, neem dan contact op met uw arts.

Wanneer mag u geen aspirine gebruiken?

U mag aspirine niet gebruiken als u:

  • ooit een maag- of dunne darmbloeding hebt gehad.
  • ooit een maagzweer of maaginfectie hebt gehad.
  • overgevoeligheid bent voor aspirine.
  • chronische darmziekten hebt zoals M. Crohn of Colitis Ulcerosa.
  • ooit een astma-aanval hebt gehad na gebruik van aspirine.
  • lage bloedplaatjes in het bloed hebt (gehad).

Soms is het nodig om een maagbeschermer bij de aspirine te gebruiken. Bijvoorbeeld als u een maagverkleining hebt gehad of als u SSRI (antidepressivum) gebruikt. Dit bespreekt uw gynaecoloog met u.

Wat kun u zelf nog meer doen?

Voldoende calcium en vitamine D gebruiken tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de groei van uw baby. De inname van voldoende calcium en vitamine D verkleint ook de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk en pre-eclampsie.

Calcium
Het advies is om 1 gram (1000 milligram) calcium (kalk) per dag in te nemen. 1 gram betekent 5 glazen melk of vergelijkbare zuivelproducten per dag. Eet of drinkt u weinig of geen producten met melk erin? Probeer dan meer calcium uit andere voeding te halen, of gebruik calciumtabletten.

Vitamine D
Om calcium goed op te nemen heeft het lichaam vitamine D nodig. Voldoende vitamine D is daarom belangrijk. Voor zwangere vrouwen geldt het advies om via druppels of vitaminepillen elke dag 10 microgram vitamine D in te nemen.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid