Pijnstilling (24/7) tijdens de bevalling
Bevallen kan pijnlijk zijn. De mate waarin u de pijn kunt verdragen hangt van veel zaken af, waaronder vermoeidheid of angst. Tijdens de bevalling maakt uw lichaam zelf pijnstilling aan. Dit heet endorfine. Endorfine zorgt ervoor dat u de pijn beter kunt verdragen. Angst remt de productie van endorfine. Dus hoe minder angst u heeft, hoe meer endorfine u aan zult maken en hoe meer u zich kunt ontspannen.
Om beter te kunnen omgaan met pijn tijdens de bevalling kan dit helpen:
- laat u steunen door uw partner of iemand anders;
- rustig ademhalen en ontspannen;
- een warme douche of bad nemen;
- uzelf kleine stroomstootjes geven (met een TENS apparaat).
Mocht u om welke reden dan ook meer pijnstilling willen, dan kunt u dat aangeven. Het is goed om u alvast te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van pijnstilling tijdens uw bevalling. Dan weet u wat mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn. Als u tijdens de bevalling pijnstilling wilt krijgen, zal uw verloskundige of gynaecoloog in het ziekenhuis met u bespreken welke vorm(en) van pijnstilling voor uw situatie het meest geschikt zijn.
Verschillende vormen van pijnstilling
In Franciscus zijn 24 uur per dag verschillende vormen van pijnstilling mogelijk. Vaak wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘pijnpompje’. Hierbij krijgt u een infuus waarbij u zelf, met een drukknopje, een dosis pijnstilling (remifentanyl, een morfine-achtige stof) kunt toedienen. Hiermee is de pijn niet 100% verdwenen, maar bereikt u wel naast de pijnstilling een zekere ontspanning. Vrouwen zijn hier heel tevreden over.
Daarnaast kunt u kiezen voor een ruggenprik. Bij de ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels: de epidurale ruimte. Hier lopen zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen worden uitgeschakeld, voelt u de pijn van de weeën niet meer. Behalve de pijnzenuwen lopen in deze ruimte ook zenuwen die de spieren in het onderlichaam aansturen. Na een ruggenprik kan dus ook de spierkracht in de benen tijdelijk afnemen. Bovendien krijgt u minder gevoel in benen en onderbuik.
Meer informatie vindt u onze folder 'Pijnstilling tijdens de bevalling'. In Franciscus Gasthuis maken we geen gebruik van lachgas.
Film ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?’
Bekijk deze film en hoor van andere moeders wat hun verwachtingen waren, hoe zij zich hebben voorbereid en hoe hun bevalling uiteindelijk is gegaan. Ook zijn in de film verschillende professionals aan het woord. Zij leggen uit wat baringspijn is en hoe u hiermee om kunt gaan. Bekijk hier nog meer voorlichtingsvideo's over pijnbestrijding.