Doorgaan naar hoofdinhoud

Na de geboorte

De eerste momenten na de bevalling zijn erg belangrijk voor een goede hechting tussen moeder en baby, vooral het eerste uur na de bevalling. Dit wordt ook wel het ‘gouden uur’ genoemd. In Franciscus zijn we ons bewust van het belang van dit uur en streven we dit bij alle moeders na. Helaas kan dit belangrijke moment soms vanwege medische handelingen anders verlopen dan gehoopt. Ook in deze situaties proberen er voor moeder en baby te zijn en zo een verschil te maken voor de ouders en baby’s die deze ervaring moeten missen. We gaan hier graag het gesprek met u over aan.

Borstvoeding

Als u borstvoeding geeft wordt ernaar gestreefd uw baby binnen één uur aan de borst te leggen. Op een gegeven moment wordt de baby door de verpleegkundige of kraamverzorgende, in overleg met u, gewogen en aangekleed. Heel soms wordt de baby ook gewassen. Gedurende uw verblijf in het ziekenhuis letten de verloskundige en de kinderarts onder andere op de temperatuur van uw baby. Zodra uw conditie het toelaat kunt u zelf, of eventueel samen met uw partner, de baby baden en verzorgen.

Wanneer naar huis?

Het is belangrijk dat u ongeveer binnen vier uur na de bevalling geplast heeft. Met een volle blaas kan de baarmoeder namelijk niet goed samentrekken, waardoor u meer gaat vloeien. Bij een poliklinische bevalling zonder complicaties gaat u in de meeste gevallen na 2 uur dezelfde dag nog naar huis, ook als u in de avond of ’s nachts bent bevallen. Soms is het nodig om tijdelijk te verblijven op de Kraamafdeling.

Verblijf als gezonde moeder

Soms komt het voor dat de kinderarts besluit om uw kindje na uw (poliklinische) bevalling in ons ziekenhuis langer te observeren. Tijdens de opname kunt u als gezonde moeder in ons ziekenhuis verblijven. Zo heeft u de mogelijkheid om dicht bij uw kind te zijn. Aan uw verblijf in ons ziekenhuis zijn wel kosten verbonden. Deze verblijfskosten, als gezonde moeder, brengen wij in rekening bij uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van uw verzekering kan het kan zijn dat uw verzekeraar hiervoor het (verplichte) eigen risico in rekening brengt.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid