Fasen van een bevalling
Iedere zwangere vrouw beleeft haar bevalling op haar eigen manier. Wel verlopen de meeste bevallingen volgens dezelfde fasen.
Tijdens de bevalling zijn meerdere houdingen mogelijk, zoals liggend op het bed, maar ook staand, rondlopend of onder de douche. In ons ziekenhuis kunt u daarnaast ook gebruik maken van verschillende middelen die prettig en ondersteunend kunnen zijn tijdens de bevalling, zoals de baarkruk, pinda (om tussen de benen te leggen) en skippybal.
Fase 1: voorbereidingsfase
Fase 2: latente fase
Fase 3: ontsluitingsfase
Fase 4: uitdrijvingsfase
Fase 5: nageboorte
Fase 1: voorbereidingsfase
De voorbereidingsfase is de geleidelijke overgang van zwangerschap naar de bevalling. Dit gebeurt vaak door voorweeën en harde buiken, die soms best een tijdje kunnen aanhouden. Het kan een vervelend gevoel zijn. Deze voorweeën kunt u tijdens de laatste weken van uw zwangerschap ervaren. Ze zijn vaak onregelmatig en zorgen voor veranderingen van de baarmoedermond. Dit kan ook tot wat ontsluiting leiden, vaak zo’n 1 à 2 centimeter, maar dat is niet altijd het geval.
Fase 2: latente fase
In de latente fase zijn de echte weeën begonnen en komen ze steeds regelmatiger en volgen elkaar steeds sneller op, met minimaal 2 weeën per 10 minuten. De bevalling is nu echt begonnen. Het zijn wel nog beginnende weeën, die nog gemakkelijk op te vangen zijn; U kunt ze nog goed opvangen en u krijgt tussendoor genoeg pauze om even bij te komen. Door deze weeën verstrijkt de baarmoedermond en ontstaat 2 tot 3 centimeter ontsluiting.
Fase 3: ontsluitingsfase
In deze fase nemen de weeën in kracht toe. De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat uw baarmoedermond ver genoeg open gaat (10 cm) om uw baby geboren te laten worden. Dat wordt ‘ontsluiting’ genoemd. De ontsluitingsweeën duren langer (1 tot 1,5 minuut) dan voorweeën en komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. U voelt ze als een pijnlijke kramp door uw hele bekkengebied. De één voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm) zijn ze het heftigst.
Fase 4: uitdrijvingsfase
De uitdrijvingsfase start wanneer u 10 centimeter ontsluiting heeft bereikt en u persweeën krijgt. De ontsluitingsweeën gaan over in persweeën. Soms kan de overgang ook samen gaan met een periode waarin de weeën minder frequent zijn. De persweeën zorgen ervoor dat uw lichaam u helpt uw baby geboren te laten worden. Wanneer uw baby geboren is, leggen we hem of haar direct op uw blote buik/borst.
Fase 5: nageboorte
Direct na de geboorte van uw baby wachten we op de geboorte van de placenta. Bij 95% van de vrouwen komt de placenta binnen 15 minuten na de geboorte van de baby. Om de placenta geboren te laten worden geven we u een oxytocine injectie en moet u een keer meepersen.