Doorgaan naar hoofdinhoud

De bevalling

Uw bevalling vindt plaats in één van onze kraamsuites. Bij aankomst op de kraamsuite wordt u verwelkomd door een verpleegkundige of gespecialiseerde kraamverzorgende. De verpleegkundige of kraamverzorgende verricht een aantal controles bij u, zoals uw temperatuur, pols en bloeddruk en we luisteren naar het hartje van uw baby. Als het nodig is maken we ook nog een echo. Daarnaast stelt zij u nog een aantal vragen over eventueel medicijngebruik, allergieën en vraagt het telefoonnummer van een contactpersoon.

Hoe begint een bevalling?

De bevalling kan op meerdere manieren beginnen. Meestal begint de bevalling met weeën, maar het breken van de vliezen of bloedverlies kunnen ook tekenen zijn van het begin van uw bevalling. Een bevalling is elke keer en bij iedere vrouw weer anders. Toch is er een aantal algemene dingen, waaraan te merken is dat de bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten. 

Verliezen van de slijmprop

Bij het begin van de ontsluitingsfase kunt u een slijmprop verliezen uit de baarmoedermond. Dit geeft wat rode of bruine slijmerige afscheiding. Wel is het zo dat het verliezen van een slijmprop niet altijd betekent dat de bevalling snel begint. Het kan nog geruime tijd duren voordat de bevalling echt op gang komt.

Weeën

Weeën zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder en vaak een eerste aanwijzing dat de bevalling op gang komt. In het begin zijn de weeën nog onregelmatig, bijvoorbeeld iedere 10 á 20 minuten en ze duren niet langer dan 15 tot 30 seconden. Goede ontsluitingsweeën komen om de twee á drie minuten en duren 40 tot 60 seconden. Weeën ontstaan vaak als je rustig bent en gaan niet meer weg tot de baby geboren is.

Het volgen van een zwangerschapscursus kan u helpen in de voorbereiding van de bevalling of bij het opvangen van de weeën. Als u een cursus wilt volgen kunt u dit bespreken met uw eigen verloskundige of via het internet zoeken naar een cursus die het beste bij uw situatie past.

Vruchtwaterverlies

Wanneer u vocht verliest waarover u geen controle heeft, kan het zijn dat de vliezen zijn gebroken. Normaal gesproken is vruchtwater helder of grijs-wit van kleur met witte vlokjes erin. De vlokjes zijn huidschilfers met een talgachtige substantie erop. Het vruchtwater kan ook verkleuren. Het kan groen of bruin worden als er wat ontlasting van het kind in terechtkomt. Het kan rood worden door bijmenging van wat bloed. Neem wanneer u onder controle bent bij de gynaecoloog altijd contact op met het ziekenhuis. Ook wanneer dit ’s nachts gebeurt. Bent u niet onder controle van een gynaecoloog, volg dan de richtlijnen van uw verloskundige op.

Harde buiken

Tijdens uw zwangerschap kunt u last hebben van harde buiken. Soms is het moeilijk harde buiken en weeën te onderscheiden. Harde buiken kunnen voorkomen in de zwangerschap maar geven geen ontsluiting. Weeën doen dat wel. Ze ontstaan vaak na inspanning bijvoorbeeld na een drukke dag. Ze kunnen lang aanhouden, maar nemen uiteindelijk ook weer af. Harde buiken zijn niet pijnlijk, maar soms wel vervelend.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid