Gastric bypass (maag bypass)

Operatiemethode gastric bypass

Bij de gastric bypass wordt de maag verkleind en wordt er een darmomleiding gemaakt. De maag wordt verkleind tot een inhoud van ongeveer 20 milliliter. Hierop wordt de dunne darm aangesloten, waardoor voeding direct in de dunne darm terecht komt. Verderop wordt een darm-op-darm aansluiting gemaakt, zodat verteringssappen bij het voedsel komen. Door deze omleiding van voedsel en verteringssappen valt u af, maar kunt u ook te weinig vitaminen binnenkrijgen. Het is daarom belangrijk dat u levenslang multivitaminen inneemt om eventuele tekorten te voorkomen.

Indien u een darmziekte heeft of ernstige klachten van diarree, dan raden wij de gastric bypass meestal af. Wij geven dan de voorkeur aan de sleeve resectie.

Duur operatie

De gastric bypass gebeurt onder algehele verdoving (narcose) en duurt 35 tot 45 minuten. Doordat er aansluitingen van de darm moeten worden gemaakt duurt deze operatie langer dan de sleeve resectie.

Resultaat

De verwachting is dat u 60 tot 70% van uw overgewicht verliest. Ruim 60% van de mensen die suikerziekte hebben (Diabetes Mellitus type 2), is 1 jaar na de gastric bypass van de suikerziekte af.