Help kankerpatiënten weer te laten genieten van eten

530,00
opgehaald
Kookworkshop_kankerpatienten_2024

Steun jij ons om dit belangrijke project mogelijk te maken? In Nederland krijgt 1 op de 2 Nederlanders op enige moment in zijn of haar leven de diagnose kanker krijgt. Dit heeft vaak een enorme impact op de patiënt zijn of haar leven. Door verschillende behandelingen tegen kanker, krijgt een patiënt te maken met uiteenlopende bijwerkingen. 1 van deze bijwerkingen is een verandering van het reuk- en smaakvermogen. Geur zorgt voor 70% van de smaakbeleving. Wanneer bij patiënt het reukvermogen verandert, kan de voorkeur voor bepaald eten veranderen. Ook weet een patiënt, door het niet ruiken en proeven, soms niet of het eten is aangebrand of bedorven is. Daarnaast kan het favoriete gerecht van de patiënt niet meer smaken. Hierdoor heeft een patiënt minder behoefte om te eten.

Patiënten weten dat ze in deze fase voeding extra hard nodig hebben. Maar zonder reuk- of smaakvermogen gaat eten niet meer vanzelf. Sommigen moeten zichzelf zelfs dwingen om te eten. Daarom is het belangrijk dat patiënten leren om op een andere manier met voeding om te gaan. Maar hoe? Franciscus organiseert daarom kookworkshops, onder begeleiding van een professionele kok. Tijdens de kookworkshops wisselen patiënten ervaringen uit met lotgenoten en tegelijkertijd zien ze hoe ze zelf een smaakvolle en gezonde maaltijd kunnen klaarmaken. Welke smaakcombinaties, texturen of kruiden kun je het beste gebruiken? En wat kun je allemaal zélf doen? Tijdens deze workshop leren ze om te gaan met de belemmeringen die ze ervaren. En krijgen ze handvatten om weer het plezier in eten terug te krijgen. Dit heeft een positief effect op het herstel en de behandeling tegen kanker. 

Om de kookworkshops voor alle patiënten gratis te kunnen aanbieden, hebben wij jouw hulp nodig. Wil jij helpen dit doel te bereiken?

Kies een bedrag
Kies een bedrag tussen € 5 en € 10.000