Doorgaan naar hoofdinhoud

Trombose voorkomen

Er zijn veel mensen die hun leven lang bloedverdunners (medicijnen) moeten gebruiken. Daarmee wordt voorkomen dat een bloedpropje losraakt en ernstige klachten veroorzaakt.  

Mensen die bloedverdunners moeten gebruiken, kunnen dit voor korte of lange tijd doen. Het is mogelijk om zelf uw bloedwaarden te leren meten. Ook kunt u leren om uw medicijnen te doseren.

De zelfmeetmethode is een uitkomst voor mensen die lastig naar een bloedafnamepunt kunnen komen, bijvoorbeeld vanwege werk of regelmatig verblijf in het buitenland. Ook voor mensen die moeilijk te prikken zijn, kan controle met behulp van zelfmeetapparatuur aan te raden zijn.

Zelf meten en zelf doseren

Binnen Franciscus Trombosedienst kunt u uw eigen INR bepalen en uzelf doseren. Hiervoor volgt u eerst een training, waarbij u leert omgaan met zelfmeetapparatuur. Daarna meet u op afgesproken tijden zelf uw INR en geeft u deze uitslag via een beveiligde internetverbinding door aan de Trombosedienst (www.portavita.nl). Uw dosering is een aantal uren later via internet beschikbaar.

Kom ik in aanmerking voor zelfmeten?

Moet u waarschijnlijk levenslang bloedverdunners gebruiken? Dan komt u in aanmerking voor zelfmeten.

Wordt zelfmeten vergoed door de zorgverzekeraar?

Vrijwel altijd vergoedt uw zorgverzekeraar de behandeling. Voorwaarde is wel dat de richtlijnen van de FNT (Federatie Nederlandse Trombosediensten) worden opgevolgd. U kunt bij uw zorgverzekeraar meer informatie vragen over de vergoeding.

Hoe leer ik zelf meten?

Om zelf te kunnen meten, is een training verplicht. Tijdens deze training, een bijeenkomst van een uur, krijgt u het zelfmeetapparaat met bijbehorende materialen in bruikleen. Ook ontvangt u een wachtwoord, waarmee u toegang krijgt tot een internettraining. Na het doorlopen van de internettraining wordt door een van de trainers gecontroleerd of u op de juiste wijze meet. Hiervoor wordt een tweede afspraak gemaakt van ongeveer dertig minuten. Daarna kunt u uzelf controleren. De eerste drie maanden krijgt u het advies uzelf wekelijks te controleren. Als uw INR-waarden het toelaten, dan controleert u zich voortaan om de twee weken.

Hoef ik nooit meer naar een bloedprikpunt?

Nee, na de training komt u om de drie maanden terug bij een van onze medewerkers, op een speciaal spreekuur. Uw zelfmeetapparaat en uw zelfmeettechniek worden gecontroleerd. Ook krijgt u nieuwe strips, die u voor het zelfmeten nodig hebt. Nadat het certificaat zelfmeten is behaald, kunt u de cursus zelfdoseren volgen.

Hoe meld ik mij aan voor de training zelf meten?

Als u interesse heeft om zelf te gaan meten, dan kunt u dit aangeven bij de medewerker Bloedafname of tijdens het telefonisch spreekuur. Houdt u er rekening mee dat er voor de trainingen een wachttijd is.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid