Doorgaan naar hoofdinhoud

Röntgenonderzoek (bucky)

Bij een röntgenonderzoek wordt een afbeelding van de binnenkant van het lichaam gemaakt. Dit gebeurt met behulp van röntgenstraling. De afbeelding heet daarom een röntgenfoto. Röntgenstraling is straling die door weefsels van het lichaam heendringt. Hierdoor zijn uw botten en bepaalde lichaamsdelen, zoals hart en longen, goed te zien (een foto van hart en longen heet ook wel een ‘thoraxfoto’). Op de röntgenfoto zijn de botten wit en is de lucht zwart. Organen of andere weefsels krijgen een grijstint.

Meer informatie over straling

  • De kans dat de straling van het röntgenonderzoek schade veroorzaakt is heel klein. Iedereen wordt dagelijks blootgesteld aan straling. Straling is overal en in wisselende hoeveelheid aanwezig. Wanneer u bijvoorbeeld met het vliegtuig reist of op wintersport gaat, krijgt u met meer straling te maken dan bij het maken van deze röntgenfoto.
  • Wij zijn voorzichtig en beperken de hoeveelheid straling zoveel mogelijk. Wij werken met de nieuwste technieken en gebruiken een lage dosis. U hoeft daarom voor het maken van een röntgenfoto geen extra bescherming te dragen, zoals bijvoorbeeld een loodschort. Bescherming kan juist voor een hogere dosis straling zorgen. Omdat de röntgenlaborant de hele dag met straling werkt, maakt de hij of zij soms wel gebruik van bescherming.
  • Breng uw arts op de hoogte als u zwanger bent, of kunt zijn. In de meeste gevallen kan de röntgenfoto gewoon gemaakt worden. U beslist samen met uw arts wat de beste keuze voor u is. 

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid