Doorgaan naar hoofdinhoud

Reumatoïde artritis, behandeling

Naast leefstijladviezen is behandeling van reumatoïde artritis mogelijk met medicijnen of injecties. Hieronder leest u er meer over.

Behandeling reumatoïde artritis met medicijnen

De belangrijkste behandeling bij reumatoïde artritis is de behandeling met medicijnen. De medicijnen hebben als doel het remmen van de ontstekingen en daarmee het voorkomen van gewrichtsbeschadigingen. Ze genezen de reuma niet. Als u stopt met uw medicatie komen de klachten terug. Welke medicijnen de reumatoloog voorschrijft, hangt af van veel factoren, zoals de ernst van de reuma en uw leeftijd. Er zijn verschillende soorten medicijnen in de behandeling van reuma:

  • pijnstillers zoals Paracetamol;
  • pijnstillers met ontstekingsremmende werking zoals Brufen, Arcoxia en Diclofenac;
  • DMARD’s (Disease Modifying Anti-rheumatic Drug’s) Deze groep pijnstillers vermindert de ontstekingsactiviteit van reuma. Voorbeelden van DMARD’s zijn Methotrexaat, Salazopyrine, Plaquenil en Arava. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat u merkt dat het medicijn helpt.
  • Biologicals: Deze middelen blokkeren de werking van een lichaamseigen stofje (genaamd TNF-alfa) dat een belangrijke rol speelt bij ontstekingen in de gewrichten. Het doel van de behandeling is snel en krachtig onderdrukken van de ziekteactiviteit waardoor gewrichtsschade op langere termijn zoveel mogelijk beperkt wordt. Voorbeelden hiervan zijn Humira, Enbrel en Abatacept.
  • Corticosteroïden (Prednison): Corticosteroïden hebben een sterk ontstekingsremmende werking. Dit medicijn kan op verschillende wijze worden toegediend door een injectie in de bil, een tablet of infuus.

Het is per medicijn verschillend hoe snel u het effect kan bemerken. Dit kan enkele dagen maar ook enkele maanden in beslag nemen. Het gebeurt regelmatig dat verschillende medicaties met elkaar gecombineerd worden voor een optimaal resultaat.

Behandeling reumatoïde artritis met injecties

De reumatoloog kan een ontstoken gewricht injecteren met Kenacort. Kenacort bevat corticosteroïden, waardoor het een sterke ontstekingsremmende werking heeft. Het is van belang om na een dergelijke injectie het gewricht rust te geven.

Meer informatie vindt u in de folder, die u via deze pagina kunt downloaden.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid