Doorgaan naar hoofdinhoud

Psychologische begeleiding bij kanker

Als u van uw arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties te verwerken. Door lichamelijke gevolgen en spanningen kunnen allerlei onzekerheden en/of problemen ontstaan. U kunt bijvoorbeeld problemen ervaren in uw thuissituatie, met uw kinderen, in uw relatie, met seksualiteit, op uw werk of bij uw dagelijkse bezigheden.

We vinden het belangrijk om te weten hoe het met u gaat en of u eventueel veranderingen en/of problemen ervaart. Door het gebruik van de zogenaamde lastmeter brengen wij eventuele veranderingen in kaart en maken wij deze met u bespreekbaar. De lastmeter bestaat uit een ‘gevoelsthermometer’ en een vragenlijst. Met behulp van de thermometer kunt u aangeven hoeveel last u van bepaalde klachten heeft. Daarnaast wordt u gevraagd de vragenlijst volledig in te vullen. Op de lijst staan vragen over verschillende onderwerpen.

Op basis van de uitkomsten van de lastmeter kan de oncologieverpleegkundige u verwijzen naar een zorgverlener die u verder kan helpen. Dit kan een verpleegkundig specialist oncologie,  medisch maatschappelijk werker, geestelijk verzorger of medisch psycholoog zijn. Oook kan een revalidatieprogramma hulp of ondersteuning bieden. 

Bekijk de folder Lastmeter
Bekijk de folder Psychosociale zorg
Bekijk de folder Pijndagboek
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid