Doorgaan naar hoofdinhoud

Prostaatvergroting, verwijderen

Meestal wordt eerst geprobeerd om met medicijnen de prostaatklier te ontspannen (bijvoorbeeld met tamsulosine) of te verkleinen (met finasteride). Soms helpen deze medicijnen onvoldoende of heeft u teveel last van de bijwerkingen. Dan kan worden gekozen voor een operatieve aanpak. Als de prostaat erg groot is, moet deze operatie via de onderbuik worden gedaan. Wanneer de prostaat klein is, wordt voor een behandeling door uw plasbuis gekozen. Nieuwe behandelingen zoals laser en warmtetherapie, zijn nog in onderzoek en lijken nog geen duidelijke winst te bieden boven de huidige standaardbehandeling.

Het verwijderen van een prostaatvergroting via de plasbuis wordt ook wel transurethrale prostatectomie genoemd. Bij deze operatie wordt het gedeelte van het prostaatweefsel weggenomen dat een vernauwing van de plasbuis veroorzaakt. Het wegnemen van het weefsel gebeurt in de meeste gevallen via de plasbuis met een speciaal instrument. De operatie duurt 1 à 1,5 uur. Het verwijderde prostaatweefsel wordt naar het Laboratorium gestuurd voor onderzoek, om te zien of er sporen van prostaatkanker aanwezig zijn.

Ook is het mogelijk om een prostaatverkleining, ook wel retropubische prostatectomie genoemd, te laten uitvoeren. Bij deze operatie wordt prostaatweefsel weggehaald om de afvloedbelemmering van urine uit uw blaas op te heffen.

Meer informatie vindt u in de folder, die u via deze pagina kunt downloaden.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid