Doorgaan naar hoofdinhoud

Prostaatkanker, operatie aan teelballen (Orchidectomie)

Binnenkort ondergaat u een operatie aan de teelballen voor het behandelen van prostaatkanker. Deze ingreep wordt een orchidectomie genoemd. Hierbij worden de testikels en/of het hormoonproducerend weefsel verwijderd. 

Operatie

In de teelballen wordt het mannelijke geslachtshormoon testosteron geproduceerd. De groei van prostaatkankercellen is afhankelijk van het testosteron in het bloed. Als prostaatkanker is uitgezaaid, is het belangrijk om dit hormoon uit te schakelen. Zo wordt de groei van de prostaatkankercel afgeremd en worden eventueel bestaande klachten, zoals pijn, verlicht. Het onderdrukken van de productie van testosteron kan gebeuren door middel van medicijnen of een operatie. Uw uroloog heeft in overleg met u besloten tot een operatie. Daarbij wordt het testosteronproducerend weefsel verwijderd, maar niet altijd de gehele teelbal. Na de operatie stopt de testosteronproductie van de teelballen. Hierna hoeft u niet (meer) behandeld te worden met medicijnen.

In de folder wordt informatie gegeven over deze operatie en over de periode hierna. Dit is een aanvulling op de voorlichting van uw behandelend uroloog.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid