Doorgaan naar hoofdinhoud

Onderbeen gebroken, behandeling

Op de Spoedeisende Hulp worden röntgenfoto’s gemaakt van het onderbeen. Soms is het nodig om het onderbeen eerst recht te zetten onder een roesje. Hierna wordt een bovenbeen gips aangelegd. De traumachirurg bepaalt aan de hand van de foto’s of aanvullend onderzoek noodzakelijk is en of het onderbeen moet worden geopereerd.

Operatie onderbeen

Vaak moeten breuken van het onderbeen worden geopereerd vanwege verplaatsing van de breuk. Ook kan een operatie soms noodzakelijk zijn om patiënten sneller te kunnen laten lopen. Er bestaan 2 soorten operaties: de pen-fixatie en de plaat-fixatie. De operatie wordt meestal niet direct uitgevoerd vanwege de zwelling die ontstaat ten gevolge van de breuk. In sommige gevallen wordt de operatie langer uitgesteld (meer dan 7 dagen) of juist sneller uitgevoerd wanneer er sprake is van een open botbreuk.

Gipsbehandeling onderbeen

Wanneer de breuk goed staat en niet is verplaatst, is gipsbehandeling ook mogelijk. De eerste weken is dan een bovenbeen gips nodig dat vaak na 4 weken kan worden omgezet in een onderbeen gips. Zodra de eerste nieuwe botvorming zichtbaar is, kan de patiënt vaak na 6 weken worden nabehandeld met een brace. Soms is het nodig om gedurende de gipsbehandeling ook antitrombose prikjes te gebruiken.

Meer informatie vindt u in de folder, die u via deze pagina kunt downloaden.

Bekijk de folder Gebroken onderbeen
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid