IJzerverrijkte voeding

IJzer is een stof die een belangrijke functie in het lichaam vervult. Het is een bestanddeel van hemoglobine, de rode kleurstof in het bloed. Hemoglobine neemt zuurstof op in de longen en vervoert die naar alle cellen in het lichaam. Te weinig ijzer heeft tot gevolg, dat de zuurstofvoorziening niet optimaal is. Wie een tekort heeft aan ijzer, voelt zich moe en ziet bleek.

IJzer komt in 2 vormen voor in eten: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte. Non-heemijzer zit vooral in plantaardige voedingsmiddelen.

Bij een operatie kan veel bloedverlies optreden en dus ook veel ijzerverlies. Er is dan sprake van een laag hemoglobine (HB). Dit ijzerverlies moet natuurlijk worden aangevuld. Gebeurt dat niet, dan ontstaat een tekort. Dit noemt men bloedarmoede.

Meer informatie vindt u in de folder, die u via deze pagina kunt downloaden.