Doorgaan naar hoofdinhoud

Eierstokkanker, behandeling

Bij een vroeg stadium eierstokkanker voert de arts een stadiëringsoperatie uit. Hierbij worden de eierstokken, eileiders en (meestal) de baarmoeder verwijderd. De arts haalt ook stukjes weefsel weg uit de buik om te onderzoeken of er uitzaaiingen in dat weefsel zitten.

Debulking

Wanneer er uitzaaiingen zijn gevonden, is er sprake van een gevorderd stadium eierstokkanker. In dit stadium is het belangrijk dat alle kankerweefsel wordt verwijderd. Dit heet debulking. Naast de eierstokken, eileiders en de baarmoeder wordt ook het vetschort, die aan de rand van de maag hangt en die zich uitspreidt over de darmen, weggehaald. In sommige gevallen worden ook de lymfeklieren verwijderd. Na de debulkingoperatie volgen 6 kuren met chemotherapie.   

De operatie wordt in Franciscus Gasthuis & Vlietland uitgevoerd samen met een oncologisch gynaecoloog van het Erasmus MC. Het is een ingrijpende operatie en wordt niet in ieder ziekenhuis verricht omdat je als ziekenhuis aan bepaalde kwaliteitsnormen moet voldoen om deze zorg te mogen bieden.

In de folder die u via deze pagina kunt downloaden, willen wij u informeren over de operatie.

Bekijk de folder Debulkingoperatie
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid