Doorgaan naar hoofdinhoud

Duimbasis artrose

Duimbasis artrose, of slijtage, is 1 van de meest voorkomende vorm van artrose in de hand. Bij artrose treden er beschadigingen op van het kraakbeen (het kraakbeen wordt dunner, zachter en er ontstaan defecten).

Klachten duimbasis artrose

Duimbasis artrose komt het vaakst bij vrouwen voor, waarbij de leeftijd een grote rol speelt.  Vooral na het 40e levensjaar neemt de kans op klachten toe. De typische klachten en symptomen zijn:

  • Zeurende pijn van de duimbasis, die heviger wordt bij handelingen waarbij kracht wordt gezet (sleutel in slot omdraaien, deksel opendraaien van een pot en bij schrijven).
  • Minder kracht en meer moeite om grotere voorwerpen vast te pakken.
  • Zwelling van de weefsels rondom de duimbasis met een afwijkende stand (de duim gaat meer in de handpalm staan en neemt een overstrekte positie aan).

Behandeling duimbasis artrose

Samen met uw orthopedisch handchirurg kiest u de beste behandeling. Afhankelijk van de klachten zal bij milde en kort bestaande klachten gekozen worden een behandeling zonder operatie. Bij langer bestaande klachten, en bij onvoldoende resultaat van de niet-operatieve behandeling, kan gekozen worden voor een operatieve behandeling.

In de onderstaande folder leest u meer over de behandeling, de voorbereiding op de behandeling en de nazorg.

Bekijk de folder Duimbasis artrose
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid