Doorgaan naar hoofdinhoud

Darmoperatie ERAS

ERAS is een afkorting van de Engelse woorden: Enhanced Recovery After Surgery, letterlijk vertaald: verbeterd herstel na operatie. Wij spreken liever van beter en sneller herstel. Een ERAS programma is een kwaliteitsprogramma rondom een operatie, waarin alle factoren die een positieve invloed kunnen hebben op uw herstel zijn samengebracht. De laatste jaren is er veel onderzoek naar hoe het herstel na een operatie kan worden verbeterd. Het blijkt dat herstel na een operatie kan worden verbeterd door:

  • Een zo klein mogelijke operatiewond. Hoe minder schade aan het weefsel, des te sneller het herstel.
  • Een optimale pijnbestrijding. Niet alleen de pijn wordt effectief bestreden, maar ook de nadelige effecten van pijnbestrijding op maag- en darmwerking worden zo klein mogelijk gehouden.
  • Een zo kort mogelijke periode van bedrust, zodat verlies van spierkracht wordt beperkt en de ademhaling wordt gestimuleerd.
  • Een zo kort mogelijke periode van voedselonthouding, zodat gewichtsverlies en daarmee verlies van spiermassa en spierkracht wordt tegengegaan.

Er zijn veel soorten operaties mogelijk aan de dikke darm, dit hangt af waarom u moet worden geopereerd. De chirurg bespreekt met u welke operatie bij u waarschijnlijk wordt uitgevoerd, dit kan zijn een laparoscopische (kijk)operatie of via een open-buik-operatie. Soms is het nodig bij een dikke darmoperatie een stoma (darmuitgang op de buik) aan te leggen. Deze stoma kan tijdelijk of blijvend zijn.

Meer informatie vindt u in de folders, die u via deze pagina kunt lezen.

Bekijk de folder Marisken
Bekijk de folder LAR Syndroom
Bekijk de folder IBD
Bekijk de folder Endeldarmkanker
Bekijk de folder Diverticulitis
Bekijk de folder Dikke darmkanker
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid