Doorgaan naar hoofdinhoud

Colostoma, voedingsadvies

Een colostoma is een kunstmatige uitgang op de dikke darm. Wanneer u een colostoma heeft, is het niet nodig om een speciaal dieet te volgen. Wel kan het zo zijn dat na het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen wat meer gas- of geurvorming optreedt of dat de vastheid van de ontlasting verandert. In de folder, die u via deze paigna kunt downloaden, vindt u meer informatie over voeding bij een colostoma.

Voedingsadvies

Om te zorgen dat uw ontlasting de juiste consistentie (vastheid) heeft, is het van belang de volgende adviezen op te volgen:

  • Gebruik voldoende vocht. Het is belangrijk om, verdeeld over de dag, 1,5 tot 2 liter vocht te gebruiken. Dit komt overeen met de inhoud van twaalf tot zestien kopjes;
  • Gebruik voldoende voedingsvezel. Voedingsvezel heeft de eigenschap om water op te nemen en vast te houden. Hierdoor krijgt de ontlasting een goede consistentie. Voedingsvezel komt voor in plantaardige producten, zoals bruin brood, roggebrood, fruit, groente, rauwkost, aardappelen, peulvruchten en zilvervliesrijst;
  • Zorg voor een stabiel gewicht. Extreme schommelingen in het gewicht kunnen op den duur problemen geven met het stoma en de verzorging ervan.
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid