Doorgaan naar hoofdinhoud

Coeliakie en het glutenvrij dieet

Coeliakie is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen, zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Als iemand met coeliakie iets eet of drinkt dat met 1 van deze graansoorten is bereid, leidt dat tot beschadiging van de darmvlokken in de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet meer goed doen. Dit kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen uit het voedsel slecht worden opgenomen. Coeliakie kan ook leiden tot huidafwijkingen, zoals dermatitis herpetiformis.

Coeliakie is (nog) niet te genezen. De enige behandeling is het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Alle granen die gluten bevatten zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut, maar ook alle producten die hiervan gemaakt zijn, moeten vermeden worden. Er zijn gelukkig ook veel van nature glutenvrije voedingsmiddelen, zoals maïs, rijst, aardappelen, groente en fruit. Dankzij het dieet kunnen de darmvlokken zich herstellen en zullen de klachten (grotendeels) verdwijnen.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid