Doorgaan naar hoofdinhoud

Behandeling enkelbandletsel

Onderzoek

Uw enkel wordt eerst onderzocht op de Spoedeisende Hulp. Afhankelijk van de ernst van uw klachten wordt eventueel een röntgenfoto gemaakt om een botbreuk uit te sluiten.

Behandeling (adviezen)

In veel gevallen geneest de enkel vanzelf. U krijgt dan advies om uw enkel voldoende te bewegen en de belasting voorzichtig te verhogen. U kunt paracetamol innemen tegen de pijn. 

Behandeling (verband of gips)

Als het nodig is, dan krijgt u een gipsspalk of een drukverband. U moet dan ongeveer 5 dagen rusten en uw been zo veel mogelijk hoog leggen. Dit houdt in dat uw voet hoger dan uw knie ligt en uw knie hoger dan uw billen is. U mag niet op uw drukverband of gipsspalk lopen.

Uw gips mag niet te strak zitten en geen stuwing veroorzaken. Stuwing herkent u door opzwellen van uw voet en tintelende tenen. Wanneer uw tenen blauw verkleuren, komt dit vaak door een blauwe plek die in uw tenen zakt. Wanneer uw tenen verdoofd aanvoelen of gevoelloos en wit worden, moet u direct contact opnemen met het ziekenhuis. Het is dan goed om uw tenen zo veel mogelijk te bewegen.

Als na een periode van 5 dagen tot een week uw enkel voldoende is afgeslankt, dan kunnen de gipsverbandmeesters op grond van onderzoek een goede indruk krijgen van de ernst van het letsel.

Meer informatie vindt u in de folder, die u via deze pagina kunt downloaden.

Bekijk de folder Behandeling enkelbandletsel
Bekijk de folder Enkeloefeningen belast
Bekijk de folder Enkeloefeningen onbelast
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid