Doorgaan naar hoofdinhoud

Aambeien, behandeling

Indien door de arts is vastgesteld dat het om aambeien gaat die niet met aangepaste  leefregels verdwijnen, zijn er diverse behandelmogelijkheden.

Een veel toegepaste methode is het afbinden van het overtollige slijmvlies met behulp van rubberen bandjes (rubberbandligatie). Dit is een poliklinische behandeling en kan direct worden uitgevoerd, zonder narcose of verdoving. Met behulp van een zuigbuisje, dat naar binnen wordt gebracht via de proctoscoop, wordt de aambei terug op zijn plaats gebracht. Het teveel aan slijmvliesweefsel wordt afgesnoerd met een rubberen elastiekje. Het slijmvlies sterft af in 7 tot 10 dagen. U verliest het rubberen bandje met de ontlasting, waarna het wondje verlittekend en verschrompeld. Na 2 tot 3 weken beginnen de klachten meestal minder te worden. Indien rubberbandligatie de eerste keer onvoldoende resultaat heeft, kan dit nog driemaal worden herhaald.

In het geval van een ernstige verzakking van het slijmvlies kan de rubberbandligatie onvoldoende effect hebben. Een operatie is dan noodzakelijk. Er zijn verschillende operaties mogelijk via de buik of anus. Om u een goed advies te geven, kan aanvullend onderzoek nodig zijn.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid