Doorgaan naar hoofdinhoud

Diabetes- & Vasculair Centrum

Welkom bij het Diabetes- & Vasculair Centrum van Franciscus Gasthuis & Vlietland. U bent hier terecht gekomen vanwege (een verhoogde kans op) diabetes mellitus of hart- en vaatziekten. In dit centrum werkt een multidisciplinair team van internisten/endocrinologen, internist-vasculair geneeskundigen diabetesverpleegkundigen en vasculair verpleegkundigen. Ook is er een nauwe samenwerking met de afdelingen Diëtetiek, Podotherapie, Oogheelkunde, Cardiologie, Neurologie, Vaatchirurgie, Gynaecologie, Psychologie en het Obesitas team.

Voor de behandeling van diabetes en/of hart- en vaatziekten kunt u op zes locaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland terecht. Klik hier voor een overzicht van de locaties. Zo kunnen wij u altijd zorg dicht bij huis bieden.

Multidisciplinair team

Internist-endocrinoloog

De internist-endocrinoloog is gespecialiseerd in hormoonziekten. Diabetes Mellitus is daar een bekende van. Na verwijzing van de huisarts komt u eerst op de polikliniek. De internist-endocrinoloog bespreekt samen met u uw klachten en indien nodig volgt er een onderzoek. De internist-endocrinoloog bespreekt ook het behandelplan met u.

Diabetes verpleegkundige

De diabetesverpleegkundige is een gespecialiseerd verpleegkundige met een zelfstandig spreekuur. Zij helpt u om diabetes in te passen in uw dagelijkse leven. Deze verpleegkundige geeft voorlichting, instructie en begeleiding over alle onderwerpen die met diabetes te maken hebben. De diabetesverpleegkundigen van het Diabetes- & Vasculair Expertisecentrum zijn allen medicatievoorschrijfbevoegd. De diabetesverpleegkundige overlegt regelmatig met de internist-endocrinoloog. Met elkaar voeren zij de behandeling voor de patient uit. 

Internist–vasculair geneeskundige

De internist–vasculair geneeskundige houdt zich bezig met de hart- en vaatziekten. Hij/zij richt zich op het voorkómen van nieuwe problemen na een doorgemaakte beroerte of hartaanval. Daarnaast houdt de internist–vasculair geneeskundige zich bezig met de manier waarop hart- en vaatziekten ontstaan en met preventie, diagnostiek en behandeling van deze aandoeningen. De internist–vasculair geneeskundige behandelt deze ziektebeelden in nauwe samenwerking met andere specialisten, zoals cardiologen, vaatchirurgen, neurologen, oogartsen, reumatologen en radiologen. 

Vasculair verpleegkundige

De vasculair verpleegkundige houdt zich bezig met het inventariseren van risicofactoren op hart- en vaatziekten. De resultaten, het risicoprofiel en de daaropvolgende behandeladviezen die hieruit naar voren komen, worden onder supervisie of in samenwerking met de internist-vasculair geneeskundige met de patiënt besproken en zonodig behandeld.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid