Doorgaan naar hoofdinhoud

Hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten

Het hart pompt bloed door uw lichaam door zich afwisselend samen te trekken en te ontspannen. Dit geeft druk in de bloedvaten: de bloeddruk. De bloeddruk wordt uitgedrukt in twee getallen, bijvoorbeeld 120/80 mmHg. De getallen staan voor de bovendruk (als het hart zich samentrekt) en de onderdruk (als het hart zich ontspant).

Wanneer is de bloeddruk te hoog?

De bloeddruk verandert voortdurend onder invloed van houding, activiteit en spanning. Voor een goed oordeel over uw bloedruk zijn er meerder metingen nodig, verdeeld over enige maanden. De bloeddruk is te hoog als bij meerdere metingen:

  • uw bovendruk 140 mmHg of hoger is en/of
  • uw onderdruk 90 mmHg of hoger is

Een hoge bloeddruk (hypertensie) is geen ziekte, maar geeft wel meer kans op hart- en vaatziekten.

Wat u zelf kunt doen

De bloeddruk kan flink verbeteren door een goed gewicht en een gezonde leefstijl. Hierbij gelden onder andere de adviezen: gezond eten en drinken, regelmatige
lichaamsbeweging en niet roken.

Thuismonitoring bij hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk vergroot het risico op hart- en vaatziekten zoals een beroerte of hartinfarct. Daarom is het belangrijk om de bloeddruk goed te blijven controleren. Patiënten, die voor een hoge bloeddruk bij Franciscus Gasthuis & Vlietland worden behandeld, kunnen in overleg met de arts in aanmerking komen voor thuismonitoring. Met thuismonitoring kan uw gezondheid op afstand in de gaten worden gehouden.

Als patiënt krijgt u een bloeddrukmeter mee om thuis te meten. Na het meten geeft u via de thuismonitoring app op de smartphone de gemeten waarden door. Als de gemeten waarden te hoog blijken, geeft het systeem een melding door aan de vasculair verpleegkundigen. Zij bekijken wekelijks alle meldingen en overleggen indien nodig met de internist. Op basis van de gegevens wordt gekeken of het aanpassen van de medicatie of leefstijladvies nodig is. Door zelf te meten krijgt u meer inzicht in de bloeddruk en kunt u met eigen ogen zien dat bijvoorbeeld minder zout of meer sporten de bloeddruk verlaagt.

Meer informatie

Bekijk meer informatie van de Hartstichting

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid