Doorgaan naar hoofdinhoud

Diabetes, werk en vrije tijd

Als diabetespatiënt bent u dagelijks veel met uw behandeling bezig en moet u aan verschillende praktische zaken denken. Naast medicatie, voeding en beweging, zijn er nog andere zaken zoals reizen en seksualiteit. U kunt altijd bij uw diabetesverpleegkundige terecht voor advies.

Diabetes en reizen

Diabetes hebben, betekent niet dat u thuis moet blijven! Er zijn zoveel manieren om comfortabel en gemakkelijk te reizen, dat diabetes geen belemmering hoeft te zijn. Tijdens uw vakantie leeft u vaak anders dan normaal: u slaapt uit, gaat later naar bed, luiert op het strand of heeft juist een actieve vakantie. Daarnaast krijgt u waarschijnlijk te maken met andere etenstijden, onbekende gerechten, een heel ander klimaat of een tijdsverschil. Al deze factoren kunnen uw bloedglucosegehalte beïnvloeden. Daarom is het verstandig om, zeker wanneer u met een tijdsverschil te maken zult krijgen, tijdig met uw diabetesverpleegkundige te overleggen hoe u daarmee het beste om kan gaan.

Autorijden

Autorijden kan prima met diabetes. Maar als automobilist moet u wel de verantwoordelijkheid kunnen nemen. Dat is veiliger voor uzelf, maar ook voor anderen. Zorg daarom dat u veel weet over diabetes en hoe dat bij u persoonlijk werkt. Een aantal tips:

  • Controleer regelmatig uw bloedglucose
  • Leer een aankomende hypo herkennen en onderneem actie mocht dit gebeuren tijdens het rijden
  • Lees de bijsluiter van medicijnen
  • Laat uw ogen ieder jaar controleren door een oogarts
  • Vraag ruim op tijd verlening van uw rijbewijs aan
  • Vertel medereizigers over uw diabetes

Verzekering

Een verzekering afsluiten is niet zo makkelijk als je diabetes hebt. Veel verzekeraars zien diabetes namelijk als een verhoogd risico. Daarom leggen ze u vaak beperkingen op bij het afsluiten van verzekeringen. In het ergste geval wordt u zelfs van bepaalde dekkingen uitgesloten. Diabetesvereniging Nederland heeft verzekeringen waar u altijd geaccepteerd wordt.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid