Doorgaan naar hoofdinhoud

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Bij mensen met diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan of het reageert minder goed op insuline. Dit kan komen door overgewicht en weinig beweging, maar het kan ook erfelijk zijn. Diabetes type 2 ontstaat langzaam en meestal op latere leeftijd. Voeger heette dit ook wel 'ouderdomsdiabetes'. Ondanks dat het meestal op latere leeftijd ontstaat, komt het ook steeds vaker bij jongere mensen voor. Wanneer u diabetes heeft, komt u op het spreekuur bij de internist en diabetesverpleegkundige.

Behandeling diabetes type 2

De behandeling van diabetes type 2 heeft twee belangrijke doelen. Het bereiken van een zo normaal mogelijke bloedglucose en het voorkomen van complicaties op langer termijn. Langdurige hoge bloedglucosewaarde kunnen op lange termijn lijden tot hart- en vaatziekten en beschadigingen van het zenuwstelsel.

De behandeling bestaat uit drie onderdelen: voeding, bewegen en medicijnen.
Mensen met type 2 diabetes zijn vaak te zwaar. Afvallen is dan de eerste stap.
Regelmatig en niet te veel calorieën eten en letten op koolhydraten, (verzadigd) vet, eiwit en alcohol is heel belangrijk. Veel bewegen is ook van belang. Het verlaagt de bloedglucose en zorgt dat de insuline beter werkt. Als het niet lukt uw bloedglucose normaal te houden door voeding en bewegen, wordt de behandeling aangevuld met tabletten. Deze tabletten moet u iedere dag slikken.

Sommige tabletten stimuleren de alvleesklier tot het maken van insuline. Andere tabletten zorgen ervoor dat de suikerproductie in de lever lager wordt of zorgen ervoor dat u gevoeliger wordt voor de insuline die u zelf nog maakt. Het komt er vaak op neer dat er een combinatie van tabletten wordt gebruikt.

Indien dan nog een onvoldoende bloedglucoseregulatie wordt bereikt, wordt er gestart met insulinetherapie.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid