Doorgaan naar hoofdinhoud

Diabetes en voeding

Een gezond voedingspatroon is belangrijk voor de behandeling van diabetes. Voeding heeft invloed op de hoeveelheid glucose in het bloed. Door goede voeding kunt u het bloedglucosegehalte op een goed peil houden, het gewicht stabiel houden en zo de risico’s op complicaties op de langere termijn verminderen.

Onder goede voeding verstaan we:

  • Gevarieerd eten. Door verschillende soorten voeding te eten, krijgt u alle stoffen binnen die u nodig hebt.
  • Eet niet teveel vetten. Dit kan het cholesterolgehalte verlagen waardoor de kans op hart- en vaatziekten vermindert. (lichaamsgewicht verlagend)
  • Als u koolhydraten (suikers en zetmeel) eet, verdeel dit dan zoveel mogelijk over de dag. Koolhydraten dienen als brandstof en leveren energie. Deze worden in het lichaam omgezet in glucose, waardoor het bloedglucosegehalte stijgt. Het is daarom belangrijk dat het gebruik van koolhydraten afgestemd wordt op het gebruik van insuline of tabletten. Klik hier voor de Koolhydraatvariatielijst voor diabetespatiënten
  • Eet veel groente en fruit. Dit is niet alleen gezond door de vitamine C, maar de vezels hebben een gunstig effect op de bloedglucosespiegel en het cholesterolgehalte.

Een goed evenwicht is belangrijk. Met diabetes kunt u in principe alles eten, bijvoorbeeld ook een stuk taart op een verjaardag, als de voeding en medicijnen (hoeveelheid insuline of tabletten) maar goed op elkaar zijn afgestemd.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid