Doorgaan naar hoofdinhoud

Seksualiteit en diabetes 

Uw diabetes hoeft geen enkele invloed op uw seksualiteit te hebben. U kunt net zoveel genieten van seks als andere mensen. Soms geeft de diabetes wel klachten die invloed hebben op uw seksleven. Bij vrouwen is de meest bekende een droge vagina en bij mannen een erectiestoornis. Het kan ook zijn dat u minder zin hebt in seks. Als u seksuele klachten hebt, hoeft dat helemaal niet door uw diabetes te komen. Er zijn vaak hele andere oorzaken voor seksuele problemen, zoals:

  • stress op het werk;
  • faalangst;
  • schaamte;
  • spanningen in het gezin of de familie.

Wat er ook aan de hand is, het is belangrijk dat u erover praat. Denkt u dat uw seksuele klachten misschien te maken hebben met uw diabetes, praat hier dan over met uw arts of de diabetesverpleegkundige. Laat uw problemen niet op zijn beloop. Hoe raar het ook klinkt, spanningen kunnen leiden tot een slechte instelling van uw diabetes. Dus ook een onbevredigend seksleven kan voor problemen met uw diabetes zorgen. Daardoor voelt u zich niet lekker en dat heeft weer een slechte invloed op uw seksleven.

Geen zin in seks

Het kan zijn dat u minder zin in seks heeft door uw diabetes. Dat kan komen doordat u zich onzeker voelt of doordat uw bloedglucosewaarden langere tijd niet goed zijn. Door slechte bloedglucosewaarden kunt u minder zin hebben om te vrijen. Controleer daarom zelf regelmatig uw bloedglucosewaarden en overleg hierover met uw arts.

Onzekerheid

Veel seksuele problemen hebben te maken met onzekerheid. Dat geldt ook voor mensen met diabetes. U hebt een chronische ziekte en daardoor kunt u zich onzekerder voelen. Het kan ook zijn dat u zich onzeker voelt: bent u nog wel aantrekkelijk nu u een chronische ziekte hebt? U bent nog steeds dezelfde die u altijd was, of u nu diabetes hebt of niet.

Hypo’s tijdens het vrijen

Door de lichamelijke inspanning van het vrijen, verbruikt uw lichaam meer energie. U hebt dus meer glucose nodig. Daardoor kan de bloedglucose dalen en hebt u kans dat u een hypo krijgt. U kunt dit voorkomen door vooraf iets te eten of te drinken waar koolhydraten inzitten. Maar u kunt ook zorgen dat er druivensuiker binnen handbereik ligt. Veel mensen met diabetes leggen daarom druivensuiker in hun nachtkastje.

Klachten bij vrouwen

Sommige vrouwen met diabetes hebben tijdens het vrijen last van een droge vagina. Dat is lastig en kan pijnlijk zijn. De oorzaak is waarschijnlijk dat uw diabetes niet goed is ingesteld. Uw bloedglucosewaarden zijn niet goed. Een goede regulering van de diabetes, in overleg met uw behandelaar, lost dit probleem meestal snel op. U kunt in de tussentijd een glijmiddel gebruiken. Dat kunt u bij de meeste drogisten kopen of in de apotheek.

Infecties aan geslachtsorganen
Als uw bloedglucose lang te hoog is, bevat uw urine veel glucose. Zo’n zoete omgeving is een paradijs voor allerlei schimmels en bacteriën. U loopt daardoor het risico van een infectie aan uw vagina. Boosdoener is de schimmel candida. Deze schimmel kan problemen geven bij het vrijen. Candida is niet ernstig en is goed te behandelen. Het nadeel is wel dat het steeds weer terug kan komen. U herkent candida aan: meer en dikkere vaginale afscheiding dan normaal, rode geslachtsorganen of heftige jeuk.

Heeft u deze klachten? Ga dan naar uw arts. Hij/zij zal dit niet raar vinden. Heel veel mensen hebben hier last van. Uw arts zal meestal een crème of vaginale tabletten voorschrijven.

Klachten bij mannen

Het hebben van een erectiestoornis is vaak een combinatie van ouder worden en het krijgen van een ziekte, zoals vaatverkalking of diabetes.

Diabetes
Diabetes is een vaak voorkomende oorzaak van erectieproblemen. Diabetes heeft een slechte invloed op de werking van zenuwbanen en bloedvaten. Ongeveer zeventig procent van alle mannen met diabetes krijgt ooit met erectiestoornissen te maken. Leeftijd en vaatafwijkingen spelen hierbij ook een rol. Hoe langer de diabetes bestaat, hoe groter de kans op erectieproblemen. Ook andere stofwisselingsziekten kunnen een rol spelen, zoals een verhoogd cholesterolgehalte en schildklierafwijkingen.

Verstopte bloedvaten
(Slag-)aderverkalking is een veel voorkomende oorzaak voor erectiestoornissen, waarbij de aanvoer naar de bloedvaten in de penis dichtslibt. Dit kan zowel de slagaders als de overige aders betreffen. Verandering in de doorbloeding van de penis kan er toe leiden dat de stijfheid van de penis afneemt en dat het langer duurt eer de erectie tot stand komt. Verder kan de ontstane erectie te kort aanhouden, waardoor er te weinig tijd is om een goede penetratie te realiseren.

Bijna altijd is dit een situatie waarbij ook andere bloedvaten verkalkt zijn (atherosclerose). Naarmate men ouder wordt, wordt de kans op aderverkalking groter.

Infecties aan geslachtsorganen
Als uw bloedglucose lang te hoog is, bevat uw urine veel glucose. Zo’n zoete omgeving is een paradijs voor allerlei schimmels en bacteriën. U loopt daardoor het risico van de infectie aan uw penis. Boosdoener is de schimmel candida. Deze schimmel kan problemen geven bij het vrijen. Candida is niet ernstig en is goed te behandelen. Het nadeel is wel dat het steeds weer terug kan komen. U herkent candida aan: een rode schilferige eikel van de penis, jeuk aan de penis.

Heeft u deze klachten? Ga dan naar uw arts. Hij zal u meestal een crème voorschrijven.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid