Diabetes en klachten - lange termijn
Een te hoog glucosegehalte kan op de lange termijn ook leiden tot gevolgen die niet direct merkbaar zijn. Deze ontwikkelen zich langzaam en verdwijnen niet vanzelf. Deze hebben vooral betrekking op het vaat- en zenuwstelsel.
Vaatstelsel
Te hoge glucosewaarden tasten langzaam het vaatstelsel aan. Op de lange duur kan dit bijvoorbeeld leiden tot slechtziendheid. Dit komt doordat heel kleine bloedvaatjes op het netvlies stuk gaan. Maar ook wondjes kunnen soms slecht genezen door een minder goede bloedtoevoer (vooral op het onderbeen en de voet). Diabetes is daarnaast een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Zenuwstelsel
Langdurig te hoge bloedglucosewaarden kunnen ook leiden tot verslechtering van de zenuwen (zogenaamde neuropathie), waardoor bijvoorbeeld het tastgevoel minder kan worden. Daarnaast wordt men gevoeliger voor infecties.
Ook kunnen er complicaties optreden aan de voeten, nieren en ogen. Gelukkig komen deze complicaties niet bij iedereen voor. Wel is zeker dat de kans op deze late complicaties groter is als de bloedglucosewaarden regelmatig te hoog zijn. Het is daarom belangrijk dat u het glucosegehalte zoveel mogelijk tussen 4 en 7 mmol/l houdt en u zich regelmatig laat controleren door uw behandelaar. Het ontstaan van late complicaties (die niet direct te merken zijn), zijn dan tijdig te signaleren en te behandelen.