Doorgaan naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Informatie over het coronavirus leest u op de website van het RIVM www.rivm.nl/coronavirus/covid-19.

U kunt ook bellen naar het landelijke publieksnummer 0800-1351.

Opstarten spreekuren

Waarom begint de zorg weer tijdens het coronavirus?

De zorg voor patiënten met het coronavirus neemt af. Als we de andere zorg nog langer uitstellen, kan dit gevolgen hebben voor onze andere patiënten.

Is het ziekenhuis veilig?

Wij nemen maatregelen om de zorg voor onze patiënten veilig te laten verlopen. We houden de behandeling van patiënten met en zonder besmetting van het coronavirus gescheiden. Patiënten bij wie het coronavirus is vastgesteld, liggen op aparte kamers afgesloten van andere patiënten.

Als u zich, ondanks alle genomen maatregelen, toch niet veilig voelt, dan kunt u dit bespreken met uw behandelend arts of uw zorgverlener.

Behandeld worden door een zorgverlener op minder dan 1,5 meter afstand is veilig. Zorgverleners mogen alleen werken als ze geen klachten hebben.  

Kan mijn afspraak ook telefonisch of via een videoconsult?

Alles wat telefonisch of via videoconsult kan, doen we ook. We laten u alleen komen als dit nodig is. Bijvoorbeeld als er lichamelijk onderzoek nodig is.

Ik voel mij zieker worden, wat moet ik doen?

Neem direct contact op met uw huisarts of behandelend arts als u al in behandeling bent. Zij beoordelen of de zorg spoed is geworden. Mogelijk bent u hierdoor eerder aan de beurt.

Heeft u griepachtige klachten? Behalve het coronavirus, komen in dit seizoen ook veel andere virussen voor (bijvoorbeeld influenza) die dergelijke klachten kunnen veroorzaken. Kijk op de website van het RIVM wat u moet doen bij welke klachten.

Ik ben zwanger, mag mijn partner mee naar een controle of echo?

De verloskundigenpraktijken (buiten het ziekenhuis) staan momenteel weer toe dat partners mee kunnen naar controle-afspraken en echo’s.

In ons ziekenhuis is het op dit moment wel toegestaan om uw partner mee te nemen naar de 20-weken echo (structureel echoscopisch onderzoek). Partners kunnen ook bij de bevalling aanwezig zijn.

Het is nog niet toegestaan om uw partner mee te nemen naar andere echo's of controle-afspraken. Dit in verband met de ruimte in de wachtkamers. We werken aan een oplossing zodat de partners binnenkort weer mee kunnen. 

Op bezoek en begeleiding

Welke maatregelen zijn er in het ziekenhuis getroffen?

We begrijpen dat het spannend is om in deze tijd het ziekenhuis te bezoeken.
Wij doen er alles aan om een zo veilig mogelijke omgeving te maken. Daarom nemen we maatregelen om u en onze medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen besmetting met het coronavirus.

 • U komt het ziekenhuis binnen via de hoofdingang. Daar vraagt onze medewerker aan u of u gezondheidsklachten heeft die lijken op coronaklachten. Heeft u die niet? Dan kunt u doorlopen naar uw afspraak. Heeft u wel klachten zoals hoesten, niezen of koorts? Dan vinden we het nog steeds belangrijk dat u zorg krijgt. U krijgt van ons een mondmasker op en gaat daarmee naar uw afspraak. U blijft dit mondmasker dragen totdat u het ziekenhuis weer verlaat via de hoofduitgang.
 • Onze poliklinieken worden anders ingericht, zodat we 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Ook worden de balies voorzien van schermen.
 • Er hangen posters in het ziekenhuis met daarop de hygiënemaatregelen. We vragen u dringend om u aan deze maatregelen te houden.
Wat kan ik zelf doen?

U kunt zelf veel doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

 • Kom maximaal 5 minuten voor de afspraak naar het ziekenhuis.
 • Houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Houd u aan de hygiëneregels die op onze posters staan vermeld.
 • Kom alleen naar uw afspraak, dus zonder begeleider. Een begeleider mag alleen mee als dit medisch noodzakelijk is bij kinderen, kwetsbare ouderen of ernstig zieke patiënten. Let op: bij een bevalling mogen 2 mensen aanwezig zijn. Dit aantal is inclusief de partner.
 • Verlaat het ziekenhuis zo snel mogelijk als uw afspraak voorbij is.

Samen houden we de zorg veilig!

Kan ik op bezoek komen bij een patiënt?

Patiënten op de verpleegafdelingen mogen volgens de nieuwe regeling 2 vaste bezoekers per dag ontvangen. De regeling is:

 • Vóór 18.00 uur mag bezoeker 1 komen. Na 18.00 uur mag bezoeker 2 komen.
 • Er mag maar 1 bezoeker tegelijk bij de patient aanwezig zijn. Bezoeker 1 en bezoeker 2 mogen elkaar wel afwisselen. Wachten mag alleen in de centrale hal of buiten.
 • Afwisselen met andere bezoekers is niet toegestaan.
 • Deze regeling geldt ook in het weekend.
 • Lees ook de bezoekregels zodat u veilig bij uw naaste op bezoek kunt.

Uitzondering op deze regeling

 • Op de Dagbehandeling, Opnamelounge (Orthopedie) en Acute Short Stay is nog geen bezoek toegestaan.
 • Op de Spoedeisende Hulp is 1 bezoeker/begeleider per patiënt toegestaan.
 • Op de Intensive Care locatie Gasthuis is bezoek mogelijk tussen 13.30 - 14.30 uur en tussen 19.00 – 20.00 uur.
 • Op de Kinderafdeling en afdeling Neonatologie is alleen bezoek van de ouders toegestaan. Ouders mogen samen op bezoek komen en er is geen maximale bezoektijd. Er mogen 2 personen bij de bevalling of inleiding aanwezig zijn. Dit aantal is inclusief uw partner.
 • Bij opgenomen zwangeren en na de bevalling, zowel op de verloskamer als kraamkamer, zijn broertjes en zusjes welkom.
Mag ik een begeleider meenemen naar mijn afspraak?

Nee. Kom alleen naar uw afspraak, dus zonder begeleider. Een begeleider mag alleen mee als dit medisch noodzakelijk is bij kinderen, kwetsbare ouderen of ernstig zieke patiënten.

Het is wel toegestaan om een patiënt bij de hoofdingang van het ziekenhuis af te zetten; u mag niet mee naar binnen.

De verloskundigenpraktijken staan momenteel weer toe dat partners mee kunnen naar controle-afspraken en echo’s. Binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland is deze mogelijkheid er op dit moment nog niet. Dit in verband met de ruimte in de wachtkamers. We werken aan een oplossing zodat de partners weer mee kunnen.

Overige vragen over het coronavirus

Ik ben zwanger of ga bevallen, wat moet ik weten?

We kunnen ons voorstellen dat als u zwanger bent u vragen heeft over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd met betrekking tot het coronavirus (COVID-19). U kunt met uw vragen ook altijd terecht bij uw verloskundige of gynaecoloog waar u onder controle bent.

Kraamvisite na de bevalling is toegestaan in het ziekenhuis. Er mogen maximaal 2 bezoekers per dag op bezoek komen. Dit is inclusief partner. Als het bezoek samen wil komen, dan mag dat alleen na 18.00 uur en in het weekend. Na de bevalling zijn broertjes en zusjes zowel op de verloskamer als kraamkamer welkom.

Lees ook de bezoekregels zodat u veilig bij uw naaste op bezoek kunt.
In de veelgestelde vragen specifiek voor zwangeren leest u alle informatie

Ik moet bloed laten prikken, kan dat?

Bloed laten prikken is op de meeste Bloedprikpunten van ons ziekenhuis nog mogelijk. Wel zijn er aangepaste openingstijden en zijn een aantal punten gesloten.

Vanaf 11 mei kunnen patiënten alleen nog bloed laten prikken op afspraak. Dit geldt voor alle bloedprikpunten van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Kijk voor een overzicht van de locaties, de openingstijden en het maken van een afspraak op de pagina Bloedprikpunten.

Mijn naaste ligt op de isolatieafdeling, waar vind ik meer informatie?

Uw naaste is opgenomen op één van de locaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland en wordt in isolatie verpleegd. In de folder 'Isolatieafdeling corona - informatie voor naasten' kunt u meer lezen over wat dat inhoudt voor de patiënt die in het ziekenhuis ligt en uzelf.

Wat zijn de regels met wasgoed voor de patiënt wisselen?
 • De was kan worden gewisseld op maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur, door maximaal 1 bezoeker.
 • Hang een label met de naam, afdeling en het kamernummer van de patiënt aan de tas.
 • De medewerker die wasgoed ontvangt of meegeeft, kan geen informatie geven over de patiënt.
 • U kunt iets persoonlijks bij de schone kleding doen, bijvoorbeeld een kaart of een tekening. Stop dit in de tas. Eten is niet toegestaan. Wij houden rekening met het dieet of levensovertuiging van de patiënt.

Bent u huisgenoot van de patiënt? Dan mag u het ziekenhuis niet betreden. Bekijk de leefregels op www.lci.rivm.nl/leefregels 

Let op! Het inleverpunt verschilt per locatie

Patiënt is opgenomen in Franciscus Gasthuis (Rotterdam)
Via de lift gaat u naar de verdieping van de afdeling waar uw naaste is opgenomen. Als u de lift uitkomt, ziet u de balie waar u de was kunt wisselen.

Patiënt is opgenomen in Franciscus Vlietland (Schiedam)
In de Nolet Hal (begane grond) is een loket waar u de was kunt wisselen.

Gaan voorlichtingsbijeenkomsten in het ziekenhuis door?

De voorlichtingsbijeenkomsten binnen ons ziekenhuis starten wij weer in stappen op. Voor elke bijeenkomst geldt dat er maximaal een aantal bezoekers is toegestaan. Wij vragen u daarom vriendelijk om alleen te komen. Het is helaas niet toegestaan een partner of naaste mee te nemen naar de bijeenkomst. Een actueel overzicht van onze voorlichtingsbijeenkomsten vindt u in onze agenda.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid