Doorgaan naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Informatie over het coronavirus leest u op de website van het RIVM www.rivm.nl/coronavirus/covid-19.

U kunt ook bellen naar het landelijke publieksnummer 0800-1351.

Op bezoek en begeleiding

Welke maatregelen zijn er in het ziekenhuis getroffen?

We begrijpen dat het spannend is om in deze tijd het ziekenhuis te bezoeken.
Wij doen er alles aan om een zo veilig mogelijke omgeving te maken. Daarom nemen we maatregelen om u en onze medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. U vindt deze maatregelen op www.franciscus.nl/coronavirus.

Wat kan ik zelf doen?

U kunt zelf veel doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

  • Kom maximaal 5 minuten voor de afspraak naar het ziekenhuis.
  • Houd altijd 1,5 meter afstand.
  • Houd u aan de hygiëneregels die op onze posters staan vermeld.

Lees meer over de maatregelen in ons ziekenhuis op www.franciscus.nl/coronavirus.

Samen houden we de zorg veilig!

Kan ik op bezoek komen bij een patiënt?

Patiënten op verpleegafdelingen mogen bezoek ontvangen. Patiënten met (een verdenking op) corona mogen geen bezoek ontvangen. Lees de bezoekregels op www.franciscus.nl/op-bezoek

Mag ik een begeleider meenemen naar mijn afspraak?

Nee. Kom alleen naar uw afspraak, dus zonder begeleider. Een begeleider mag alleen mee als dit medisch noodzakelijk is bij kinderen, kwetsbare ouderen of ernstig zieke patiënten.

Heeft u een begeleider in verband met vervoer? Dan mag uw begeleider u bij de hoofdingang van het ziekenhuis afzetten.

De verloskundigenpraktijken staan momenteel weer toe dat partners mee kunnen naar controle-afspraken en echo’s. Binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland is deze mogelijkheid er op dit moment nog niet. Dit in verband met de ruimte in de wachtkamers. We werken aan een oplossing zodat de partners weer mee kunnen.

Overige vragen over het coronavirus

Ik ben zwanger of ga bevallen, wat moet ik weten?

We kunnen ons voorstellen dat als u zwanger bent u vragen heeft over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd met betrekking tot het coronavirus (COVID-19). U kunt met uw vragen ook altijd terecht bij uw verloskundige of gynaecoloog waar u onder controle bent.

Er mag bij de bevalling 1 persoon aanwezig zijn, geen ander bezoek. Broertjes en zusjes tot 12 jaar zijn welkom na de bevalling. Op de Kraam-, Zwangeren- en Gynaecologieafdeling mag in overleg met de verpleegkundige 1 bezoeker per dag komen.

Lees ook de bezoekregels zodat u veilig bij uw naaste op bezoek kunt.
In de veelgestelde vragen specifiek voor zwangeren  leest u alle informatie

Ik moet bloed laten prikken, kan dat?

Bloed laten prikken is op de meeste Bloedprikpunten van ons ziekenhuis nog mogelijk. Wel zijn er aangepaste openingstijden en zijn een aantal punten gesloten.

Vanaf 11 mei kunnen patiënten alleen nog bloed laten prikken op afspraak. Dit geldt voor alle bloedprikpunten van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Kijk voor een overzicht van de locaties, de openingstijden en het maken van een afspraak op de pagina Bloedprikpunten.

Mijn naaste ligt op de isolatieafdeling, waar vind ik meer informatie?

Uw naaste is opgenomen op één van de locaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland en wordt in isolatie verpleegd. In de folder 'Isolatieafdeling corona - informatie voor naasten ' kunt u meer lezen over wat dat inhoudt voor de patiënt die in het ziekenhuis ligt en uzelf.

Gaan voorlichtingsbijeenkomsten in het ziekenhuis door?

De voorlichtingsbijeenkomsten binnen ons ziekenhuis starten wij weer in stappen op. Voor elke bijeenkomst geldt dat er maximaal een aantal bezoekers is toegestaan. Wij vragen u daarom vriendelijk om alleen te komen. Het is helaas niet toegestaan een partner of naaste mee te nemen naar de bijeenkomst. Een actueel overzicht van onze voorlichtingsbijeenkomsten vindt u in onze agenda.

Ik val in een medische risicogroep, wanneer word ik opgeroepen voor een vaccinatie?

Wanneer u aan de beurt bent voor een vaccinatie krijgt u vanzelf een oproep via de GGD of uw huisarts. U hoeft hiervoor niet naar het ziekenhuis te bellen.

Opstarten spreekuren

Is het ziekenhuis veilig?

Wij nemen maatregelen om de zorg voor onze patiënten veilig te laten verlopen. We houden de behandeling van patiënten met en zonder besmetting van het coronavirus gescheiden. Patiënten bij wie het coronavirus is vastgesteld, liggen op aparte kamers afgesloten van andere patiënten.

Als u zich, ondanks alle genomen maatregelen, toch niet veilig voelt, dan kunt u dit bespreken met uw behandelend arts of uw zorgverlener.

Behandeld worden door een zorgverlener op minder dan 1,5 meter afstand is veilig. Zorgverleners mogen alleen werken als ze geen klachten hebben.  

Kan mijn afspraak ook telefonisch of via een videoconsult?

Alles wat telefonisch of via videoconsult kan, doen we ook. We laten u alleen komen als dit nodig is. Bijvoorbeeld als er lichamelijk onderzoek nodig is.

Ik voel mij zieker worden, wat moet ik doen?

Neem direct contact op met uw huisarts of behandelend arts als u al in behandeling bent. Zij beoordelen of de zorg spoed is geworden. Mogelijk bent u hierdoor eerder aan de beurt.

Heeft u griepachtige klachten? Behalve het coronavirus, komen in dit seizoen ook veel andere virussen voor (bijvoorbeeld influenza) die dergelijke klachten kunnen veroorzaken. Kijk op de website van het RIVM wat u moet doen bij welke klachten.

Ik ben zwanger, mag mijn partner mee naar een controle of echo?

De verloskundigenpraktijken (buiten het ziekenhuis) staan momenteel weer toe dat partners mee kunnen naar controle-afspraken en echo’s.

In ons ziekenhuis is het op dit moment wel toegestaan om uw partner mee te nemen naar de 20-weken echo (structureel echoscopisch onderzoek). Partners kunnen ook bij de bevalling aanwezig zijn.

Het is nog niet toegestaan om uw partner mee te nemen naar andere echo's of controle-afspraken. Dit in verband met de ruimte in de wachtkamers. We werken aan een oplossing zodat de partners binnenkort weer mee kunnen. 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid