Doorgaan naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Informatie over het coronavirus leest u op de website van het RIVM www.rivm.nl/coronavirus/covid-19.

U kunt ook bellen naar het landelijke publieksnummer 0800-1351.

Veelgestelde vragen coronavirus (COVID-19)

Kan ik op bezoek komen bij een patiënt?

Vanaf maandag 25 mei is bezoek aan patiënten die in ons ziekenhuis zijn opgenomen weer beperkt toegestaan. Dit geldt alleen voor verpleegafdelingen waar geen coronapatiënten zijn opgenomen. Patiënten met een verdenking op corona mogen geen bezoek ontvangen. Houd rekening met het volgende zodat u veilig bij uw naaste op bezoek kunt:

Heeft u klachten zoals hoesten, niezen of koorts? Dan is bezoek aan uw naaste niet toegestaan.

 • Per patiënt mag één bezoeker per dag één uur op bezoek komen tijdens de bezoekuren. Afwisselen is niet toegestaan.
 • U mag alleen schoon wasgoed, een tekening/kaart en een telefoon/tablet meenemen voor uw naaste. Zelfbereid eten is niet toegestaan.
 • Desinfecteer uw handen met handalcohol bij binnenkomst en het verlaten van de afdeling.
 • Houd 1,5 meter afstand en houd rechts aan in de gang.
 • Neem 1,5 meter naast de patiënt plaats op een stoel. Zet deze op de met een stip gemarkeerde plaats en verplaats deze niet.
 • U mag de kamer tussendoor niet verlaten. Behalve wanneer een medewerker dit vraagt.
 • Verlaat na uw bezoek direct de afdeling en het ziekenhuis.

Voor een aantal afdelingen gelden speciale regels. Volg de instructies van het personeel op. Begeleider(s) mogen een bezoeker alleen bij het ziekenhuis afzetten. Zij moeten buiten of ergens anders te wachten.

Uitzondering op deze regels

 • Op de Dagbehandeling, Opnamelounge (Orthopedie), Acute Short Stay en Spoedeisende Hulp is nog geen bezoek toegestaan.
 • Op de Kinderafdeling en afdeling Neonatologie is alleen bezoek van de ouders toegestaan. Ouders mogen samen op bezoek komen en er is geen maximale bezoektijd. Bij een bevalling of inleiding mag de partner aanwezig zijn.
Ik moet bloed laten prikken, kan dat?

Bloed laten prikken is op de meeste Bloedprikpunten van ons ziekenhuis nog mogelijk. Wel zijn er aangepaste openingstijden en zijn een aantal punten gesloten.

Vanaf 11 mei kunnen patiënten alleen nog bloed laten prikken op afspraak. Dit geldt voor alle bloedprikpunten van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Kijk voor een overzicht van de locaties, de openingstijden en het maken van een afspraak op de pagina Bloedprikpunten.

Mijn afspraak gaat door. Mag ik iemand meenemen naar de afspraak of onderzoek?

Om het risico op besmetting te verkleinen, is het vanaf maandag 23 maart niet meer toegestaan om begeleiding mee te nemen tijdens een afspraak of onderzoek tenzij dit medisch noodzakelijk is bij kinderen, kwetsbare ouderen of ernstig zieke patiënten.

Het is wel toegestaan om een patiënt bij de hoofdingang van het ziekenhuis af te zetten; u mag niet mee naar binnen.

De verloskundigenpraktijken staan momenteel weer toe dat partners mee kunnen naar controle-afspraken en echo’s. Binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland is deze mogelijkheid er op dit moment nog niet. Dit in verband met de ruimte in de wachtkamers. We werken aan een oplossing zodat de partners weer mee kunnen.

Mijn naaste ligt op de isolatieafdeling, waar vind ik meer informatie?

Uw naaste is opgenomen op één van de locaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland en wordt in isolatie verpleegd. In de folder 'Isolatieafdeling corona - informatie voor naasten' kunt u meer lezen over wat dat inhoudt voor de patiënt die in het ziekenhuis ligt en uzelf.

Wat zijn de regels met wasgoed voor de patiënt wisselen?
 • De was kan worden gewisseld op maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur, door maximaal 1 bezoeker.
 • Hang een label met de naam, afdeling en het kamernummer van de patiënt aan de tas.
 • De medewerker die wasgoed ontvangt of meegeeft, kan geen informatie geven over de patiënt.
 • U kunt iets persoonlijks bij de schone kleding doen, bijvoorbeeld een kaart of een tekening. Stop dit in de tas. Eten is niet toegestaan. Wij houden rekening met het dieet of levensovertuiging van de patiënt.

Bent u huisgenoot van de patiënt? Dan mag u het ziekenhuis niet betreden. Bekijk de leefregels op www.lci.rivm.nl/leefregels 

Let op! Het inleverpunt verschilt per locatie

Patiënt is opgenomen in Franciscus Gasthuis (Rotterdam)
Via de lift gaat u naar de verdieping van de afdeling waar uw naaste is opgenomen. Als u de lift uitkomt, ziet u de balie waar u de was kunt wisselen.

Patiënt is opgenomen in Franciscus Vlietland (Schiedam)
In de Nolet Hal (begane grond) is een loket waar u de was kunt wisselen.

Ik heb griepachtige klachten (hoesten, verkouden, koorts) wat moet ik doen?

Behalve het coronavirus, komen in dit seizoen ook veel andere virussen voor (bijvoorbeeld influenza) die dergelijke klachten kunnen veroorzaken. Kijk op de website van het RIVM wat u moet doen bij welke klachten.

Gaan voorlichtingsbijeenkomsten in het ziekenhuis door?

Vanwege de uitbraak van het coronavirus gaan de voorlichtingsbijeenkomsten die tot en met 1 juni 2020 in onze agenda staan, helaas niet door.

Ik ben zwanger en heb vragen, waar kan ik terecht?

We kunnen ons voorstellen dat als u zwanger bent u vragen heeft over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd met betrekking tot het coronavirus (COVID-19).

In de veelgestelde vragen  specifiek voor zwangeren leest u alle informatie.

U kunt met uw vragen ook altijd terecht bij uw verloskundige of gynaecoloog waar u onder controle bent. 

Ik wil jullie graag helpen met een lief gebaar. Waar kan ik terecht?

Het is mooi om te zien dat tijdens de coronacrisis organisaties en particulieren onze medewerkers een hart onder de riem willen steken. Dit doet ons goed! Op de pagina www.franciscus.nl/coronavirus/ik-wil-helpen vindt u meer informatie. 

Ik heb medische hulpmiddelen over, kunnen jullie deze gebruiken?

Vanwege een dreigend tekort aan medische hulpmiddelen kunnen wij een aantal hulpmiddelen goed gebruiken. Op onze website houden wij een actueel overzicht bij van welke medische hulpmiddelen wij kunnen gebruiken.

Hebben jullie vrijwilligers nodig?

Door het annuleren van geplande, niet-acute zorg zijn wij in staat om al het ondersteunende werk zelf goed op te vangen. Daarom hebben wij op dit moment geen vrijwilligers nodig.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid