Doorgaan naar hoofdinhoud

Maatregelen voor patiënten en bezoekers in verband met coronavirus

Lees het laatste nieuws over het ziekenhuis. 

Informatie over het coronavirus leest u op de website van het RIVM www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. U kunt ook bellen naar het landelijke publieksnummer 0800-1351.

Veelgestelde vragen coronavirus (COVID-19)

Gaat mijn afspraak (polikliniek, operatie of onderzoek) door?

Afspraak polikliniek

Het is mogelijk dat uw afspraak op de polikliniek wordt uitgesteld of dat de afspraak wordt omgezet naar een bel- of videoconsult. Uw behandelend arts beslist hierover. Wanneer uw afspraak geen doorgang kan vinden of wordt omgezet naar een bel- of videoconsult, wordt zo snel mogelijk persoonlijk contact met u opgenomen. Als u geen bericht heeft gehad, kunt u er vanuit gaan dat de afspraak gewoon doorgaat. 

Operaties en onderzoeken

Vanaf maandag 16 maart vinden er tot nader order geen geplande, niet-spoedeisende operaties en onderzoeken meer plaats. Alleen bezoek aan het spreekuur dat écht niet kan wachten, gaat door. Spoedoperaties en oncologische operaties gaan wel door. Doorlopende behandelingen zoals dialyse en chemotherapie ook. 

Wij vragen u vriendelijk om alleen bij spoed contact op te nemen met het ziekenhuis. 

Ik wil een afspraak maken, kan dat?

U kunt geen afspraak maken op één van onze locaties. Vanwege het coronavirus beoordelen wij momenteel geen nieuwe patiënten, behalve als dit spoed heeft. 

Kan ik op bezoek komen bij een patiënt?

Om het risico op besmetting te verkleinen is vanaf maandag 23 maart geen bezoek meer toegestaan bij patiënten die in ons ziekenhuis zijn opgenomen.

De enige uitzondering geldt voor een bezoek aan uw eigen kind op de Kinderafdeling of de afdeling Neonatologie en bij terminale patiënten. Bij een bevalling mag de partner aanwezig zijn.

Wij begrijpen dat de impact van deze aangepaste maatregel groot is. Deze maatregel treffen wij om de kans op een mogelijke besmetting te beperken.

Als u luchtwegklachten heeft: hoesten, benauwdheid/kortademigheid, ook zonder koorts, dan vragen wij u om het ziekenhuis niet te betreden.

Ik moet bloed laten prikken, kan dat?

Bloed laten prikken is op de meeste Bloedprikpunten van ons ziekenhuis nog mogelijk. Wel zijn er aangepaste openingstijden en zijn een aantal punten gesloten. Kijk voor een overzicht van de locaties en de openingstijden op de pagina Bloedprikpunten.

Mijn afspraak gaat door. Mag ik iemand meenemen naar de afspraak of onderzoek?

Om het risico op besmetting te verkleinen, is het vanaf maandag 23 maart niet meer toegestaan om begeleiding mee te nemen tijdens een afspraak of onderzoek tenzij dit medisch noodzakelijk is bij kinderen, kwetsbare ouderen of ernstig zieke patiënten.

Het is wel toegestaan om een patiënt bij de hoofdingang van het ziekenhuis af te zetten; u mag niet mee naar binnen.

Mijn naaste ligt op de isolatieafdeling, waar vind ik meer informatie?

Uw naaste is opgenomen op één van de locaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland en wordt in isolatie verpleegd. In de folder 'Isolatieafdeling corona - informatie voor naasten' kunt u meer lezen over wat dat inhoudt voor de patiënt die in het ziekenhuis ligt en uzelf.

Wat zijn de regels met wasgoed voor de patiënt wisselen?
  • De was kan worden gewisseld op maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur, door maximaal 1 bezoeker.
  • Hang een label met de naam, afdeling en het kamernummer van de patiënt aan de tas.
  • De medewerker die wasgoed ontvangt of meegeeft, kan geen informatie geven over de patiënt.
  • U kunt iets persoonlijks bij de schone kleding doen, bijvoorbeeld een kaart of een tekening. Stop dit in de tas. Eten is niet toegestaan. Wij houden rekening met het dieet of levensovertuiging van de patiënt.

Let op! Het inleverpunt verschilt per locatie

Patiënt is opgenomen in Franciscus Gasthuis (Rotterdam)
Via de lift gaat u naar de verdieping van de afdeling waar uw naaste is opgenomen. Als u de lift uitkomt, ziet u de balie waar u de was kunt wisselen.

Patiënt is opgenomen in Franciscus Vlietland (Schiedam)
In de Nolet Hal (begane grond) is een loket waar u de was kunt wisselen.

Ik heb griepachtige klachten (hoesten, verkouden, koorts) wat moet ik doen?

Behalve het coronavirus, komen in dit seizoen ook veel andere virussen voor (bijvoorbeeld influenza) die dergelijke klachten kunnen veroorzaken. Kijk op de website van het RIVM wat u moet doen bij welke klachten.

Gaan voorlichtingsbijeenkomsten in het ziekenhuis door?

Vanwege de uitbraak van het coronavirus gaan de voorlichtingsbijeenkomsten die tot en met 1 juni 2020 in onze agenda staan, helaas niet door.

Ik ben zwanger moet ik mij extra zorgen maken?

Nee. Het RIVM geeft de volgende informatie: We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid