Doorgaan naar hoofdinhoud

Kosten en vergoeding

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. U betaalt echter altijd een verplicht eigen risico, in 2019 is dat minimaal 385 euro. Heeft u zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt, dan kan het zijn dat u een deel van de rekening zelf moet betalen, afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Daarvoor gelden speciale tarieven. Afhankelijk van de polis die u heeft afgesloten bij uw verzekeraar, kan het zo zijn dat de kosten voor uw behandeling niet altijd vergoed worden (zie onderdeel selectieve polis).

Altijd verwijsbrief nodig

U heeft een verwijzing voor specialistische zorg nodig als u wilt dat deze wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Heeft u geen geldige verwijsbrief als u in een ziekenhuis komt? Dan kan het zijn dat u de behandeling zelf moet betalen of dat u pas behandeld wordt als u de juiste verwijsbrief heeft. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk.

In de meeste gevallen krijgt u een verwijsbrief via de huisarts, maar ook andere zorgverleners of specialisten kunnen verwijzer zijn. Het is per zorgverzekeraar en polis verschillend wie als verwijzer wordt geaccepteerd. Een verwijsbrief is een jaar geldig. Lees meer over verwijsbrieven in de Veelgestelde vragen

Selectieve polis (budgetpolis)

Een selectieve polis oftewel een budgetpolis is een goedkope basisverzekering. U betaalt hiervoor minder premie, maar als u zorg nodig heeft, kunt u maar bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht. Wanneer u naar een zogenoemde ‘niet-gecontracteerd’ ziekenhuis gaat, wordt u wel behandeld maar een deel van de kosten moet u zelf betalen.

Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft voor 2019 met alle verzekeraars contracten afgesloten. Wij zijn in 2019 alleen NIET gecontracteerd voor de volgende selectieve polissen (onderdeel van Zilveren Kruis):

  • Ziezo Selectief polis
  • Zilveren Kruis Basis Budget polis
  • Zilveren Kruis Internetbasisbudget
  • Aevitae Zorg Plan Selectief polis
  • IAK Zorg Plan Selectief polis
  • Prolife Principe polis Budget (nieuw in 2019)

De beperkingen van een budgetpolis gelden niet voor spoedzorg, bevallingen, eerstelijnsdiagnostiek (waaronder laboratoriumonderzoek of röntgenfoto’s aangevraagd door de huisarts) of bij een doorverwijzing door een specialist uit een ander ziekenhuis. Hiervoor kunt altijd terecht bij ons ziekenhuis. Voor een totale lijst met zorg waarvoor geen beperkingen gelden, verwijzen we u naar de website van Zilveren Kruis. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met Zilveren Kruis.

Heeft u een van de bovengenoemde selectieve polissen? Dan raden wij u aan om  goed naar uw polis te kijken wanneer uw de zorg in Franciscus Gasthuis & Vlietland vergoed wil krijgen.

Kosten laboratoriumonderzoeken

Als uw huisarts u doorstuurt voor laboratoriumonderzoek, dan zijn de kosten voor de testen ten laste van uw eigen risico. Via het formulier van Franciscus Gasthuis of het formulier van Franciscus Vlietland  kunt u precies zien hoeveel de door uw huisarts aangevraagde onderzoeken kosten. Ook voor aanvragen bij de Medische Microbiologie kunt u de tarieven raadplegen.

U krijgt te maken met meerdere typen kosten:

  1. Het starttarief
  2. De kosten voor het onderzoek
  3. Eventuele extra kosten die gemaakt worden als de eerste uitslagen afwijkend zijn

Let op! Dit formulier geeft alleen de tarieven weer wanneer u door uw huisarts wordt verwezen. Als u wordt verwezen door een arts uit het ziekenhuis, dan zijn de kosten voor het laboratoriumonderzoek opgenomen in de totale kosten voor uw behandeling.

Vragen en informatie

Informatiefolder over de kosten en vergoeding in 2018

Informatiefolder over de kosten en vergoeding in 2019

Bekijk ook de veelgestelde vragen. Mocht deze informatie uw vraag niet beantwoorden, neem dan via onderstaande gegevens contact op met ons ziekenhuis.

Contact

Heeft u een inhoudelijke vraag over uw rekening?
Dan kunt u elke werkdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur contact opnemen met de Zorgadministratie, via telefoonnummer 010 - 461 6012

Heeft u een vraag over de betaling van de rekening?
Dan kunt u elke werkdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur contact opnemen met de Financiële Administratie, via telefoonnummer 010 - 893 4610.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling of over uw polisvoorwaarden?
Dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u precies vertellen welke polisvoorwaarden u heeft en wat zij wel en niet vergoeden.

Heeft u na het lezen van de informatie op de website nog vragen?
Neem dan gerust contact op met de Zorgadministratie, via telefoonnummer 010 - 461 6012.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid