Doorgaan naar hoofdinhoud

Kosten en vergoeding

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. U betaalt echter altijd een verplicht eigen risico, in 2017 is dat minimaal 385 euro. Heeft u zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt, dan kan het zijn dat u een deel van de rekening zelf moet betalen, afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Daarvoor gelden speciale tarieven

Altijd verwijsbrief nodig

U heeft een verwijzing voor specialistische zorg nodig als u wilt dat deze wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Heeft u geen geldige verwijsbrief als u in een ziekenhuis komt? Dan kan het zijn dat u de behandeling zelf moet betalen of dat u pas behandeld wordt als u de juiste verwijsbrief heeft. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk.

In de meeste gevallen krijgt u een verwijsbrief via de huisarts, maar ook andere zorgverleners of specialisten kunnen verwijzer zijn. Het is per zorgverzekeraar en polis verschillend wie als verwijzer wordt geaccepteerd. Een verwijsbrief is een jaar geldig.

Kosten laboratoriumonderzoeken

Als uw huisarts u doorstuurt voor laboratoriumonderzoek, dan zijn de kosten voor de testen ten laste van uw eigen risico. Via het formulier van Franciscus Gasthuis of het formulier van Franciscus Vlietland  kunt u precies zien hoeveel de door uw huisarts aangevraagde onderzoeken kosten. Ook voor aanvragen bij de Medische Microbiologie kunt u de tarieven raadplegen (tot de nieuwe tarieven bekend zijn, worden de tarieven van 2016 gehanteerd).

U krijgt te maken met meerdere typen kosten:

  1. Het starttarief
  2. De kosten voor het onderzoek
  3. Eventuele extra kosten die gemaakt worden als de eerste uitslagen afwijkend zijn

Let op! Dit formulier geeft alleen de tarieven weer wanneer u door uw huisarts wordt verwezen. Als u wordt verwezen door een arts uit het ziekenhuis, dan zijn de kosten voor het laboratoriumonderzoek opgenomen in de totale kosten voor uw behandeling.

Vragen en informatie

Bekijk de uitgebreide informatiefolder over de kosten en vergoeding van uw ziekenhuiszorg. Bekijk ook de veelgestelde vragen. Mocht deze informatie uw vraag niet beantwoorden, neem dan via onderstaande gegevens contact op met ons ziekenhuis.

Contact

Heeft u een inhoudelijke vraag over uw rekening?
Dan kunt u elke werkdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur contact opnemen met de Zorgadministratie, via telefoonnummer 010 - 461 6012

Heeft u een vraag over de betaling van de rekening?
Dan kunt u elke werkdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur contact opnemen met de Financiële Administratie, via telefoonnummer 010 - 893 4610.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling of over uw polisvoorwaarden?
Dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u precies vertellen welke polisvoorwaarden u heeft en wat zij wel en niet vergoeden.

Heeft u na het lezen van de informatie op de website nog vragen?
Neem dan gerust contact op met de Zorgadministratie, via telefoonnummer 010 - 461 6012.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid